PolitikaVirus Korona

Stanković: Kovid ne sme da odlaže operacije, adaptirati i opremiti nekadašnju bolnicu u Knez selu za kovid pacijente

Odbornik Miodrag Stanković zahteva od nadležnih da se objekat bolnice u Knez Selu adaptira, opremi i postane kovid bolnica u Nišu.

 „Zahtevam da se bolnica u Knez Selu opremi za kovid pacijente!  S obzirom da se sve ustanove zdravstvene zaštite koriste i za kovid i za ne-kovid pacijente, činjenica je da pacijenti sa bilo kojim zdravstvenim problemima ne mogu adekvatno da se leče, kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, pritisak na zdravstveni sistem i opterećenost zdravstvenih radnika je ogromna ali treba voditi računa i o ostalim pacijentima koji mesecima čekaju da izvade zub, provere vid, urade osnovne laboratorijske analize preventive radi, a da ne govorimo o operacijama koje “nisu hitne“ ili o zračnoj terapiji, fizikalnoj terapiji i dr. koje se takođe odlažu u nedogled.

„Smatram da bi grad Niš kao regionalni centar trebalo da ima kovid bolnicu. Uz manja ulaganja  nekadašnja bolnica u Knez Selu, u kojoj je do 2018. godine bila Klinika za plućne bolesti i plućna onkologija, mogla bi da ima kapacitet od 400 kreveta.

Ukoliko bi Niš dobio kovid bolnicu kapaciteti UKC bi se dodatno rasteretili i ne-kovid pacijenti bi imali adekvatnu zdravstvenu negu. Zdravstevni sistem u ovom trenutku je usmeren u najvećoj meri na borbu sa kovidom.

Delimično kovid i ne-kovid objekti otežavaju lečenje pacijentima koji nisu zaraženi, a koji boluju od drugih bolesti. Ta situacija traži hitno rešenje, jer mnogi odugovlačenjem ugrožavaju svoje zdravlje, dodao je Stanković. 

 „Od pojave pandemije virusa korona Vlast je svojom populističkom politikom i merama dovela do toga da je sistem preopterećen, kapaciteti prezauzeti, kadrovi iscrpljeni, a nije uradila ništa da se zdravstveni sistem u bilo kom smislu unapredi i poboljša. Kao rezultat toga imamo sve veći broj zaraženih, hospitalizovanih i nažalost umrlih“ – zaključuje Staković.

On ponovo traži i da se objave statistički podaci o broju umrlih od ne-kovid bolesti od početka epidemije i da se to uporedi sa brojem umrlih u prethodnom periodu pre pandemije virusa Covid 19, kako bi se stekla prava slika o stanju stvari.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button