PolitikaVirus Korona

Stanković: Građanima se ne sme uskratiti pravo na informisanost!

“Premijerka Ana Brnabić je najavila otvaranje podataka o broju pozitivnih osoba na korona virus po opštinama i broju građana koji su u samoizolaciji, međutim, nove informacije o broju zaraženih bile su dostupne svega 4 dana, da bi 30. marta sajt na kome su se ti podaci nalazili www.covid19.data.gov.rs prestao da ažurira podatke kada je reč o broju zaraženih. Građanima ne sme da se uskraćuje pravo na informisanost, kako u mirnodopskim, tako I u ovim vanrednim okolnostima. U svakom demokratski uređenom društvu, građanskom društvu, pogotovu u brzim vremenima kao što je 21 vek, informacija je neprocenjiva. Ona je nasušna potreba svakog građanina”- rekao je Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša.

 

“Кao odbornik Skupštine Grada Niša sam upozoravao i opominjao da je autoritarni sistem uzrok nastanka centralizovane države, a evo danas u praksi centralizovana država u kojoj živimo, u  doba vanrednog stanja ima naznake diktature. Sve to za posledicu ima kada je u pitanju grad Niš, politički inferiorno rukovodstvo, koje nije sposobno i nema smelosti i snage da da elementarnu informaciju o tome kakvo je stanje u gradu Nišu. Došli smo u situaciju da o gradu Nišu i stanju u našem gradu dobijamo iz Beograda. Te informacije Beograd ne može da dobije od nekog iz Кazablanke, već opet iz Niša. Ako neko iz Niša daje informacije Beogradu, zašto se te informacije  ne prezentuju odmah građanima Niša. Potpuno sam svestan situacije da je sada potrebna sabornost, da svi treba da težimo ka istom cilju, da što pre prođe ova epidemija, sa što manje posledica na svakom planu, zdrastvenom, fiziološkom, psihološkom, ekonomskom. Ali ne možemo da sudimo ni o čemu, niti da imamo iskustva kao nešto što predstavlja osnovu za poteze u budućnosti, ukoliko nemamo informacije”- istakao je Stanković.

Ukoliko se informacije “eksluziva“ nalaze u piramidi republičke vlasti, a te informacije se ne dele sa građanima Niša, ili se distribuiraju dozirano i površno, jer Beograd mnogo manje zna o situaciju o Nišu od Nišlija, onda nećemo izvući nikakve pouke nakon epidemije, smatra Stnković i dodaje da neki novi život počinje posle ove epidemije, koja je evo posle 100 godina, kako je rekao epidimiolog Predrag Кon globalno zadesila svet. Niš je deo sveta, Niš je deo Evrope. Da bismo mogli da živimo bolje i kvalitetnije sutra neophodno je da imamo informacije, upozorio je niški odbornik.

 

“Članovi štaba za vanredne situacije grada Niša moraju da izađu na teren. Ja znam da im je lakše da se kriju i da budu pod republičkim političkim kišobranom, ali postoji ono što se zove odgovornost, a tu odgovornost su preuzeli još davne 2012. godine.  Niš je ozbiljan grad, regionalni centar jugoistočne Srbije i jedan od najstarijih gradova na Balkanu. Zbog svega navedenog, predlažem da se u Nišu uvedu redovne konferencije štaba za vanredne situacije grada Niša, koje bi se održavale svakog dana i na kojoj bi govorili niški stručnjaci a sve kako bi građani bili pravovremeno i iskreno informisani.  Ako nemamo nikakve informacije, otvara se prostor za razne manipulacije, što nije u interesu građana”, zaključio je Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com