Društvo

Stanari se žale na buku i isparenja iz perionice, vlasnica da joj uskraćuju pravo na rad (FOTO)

U perionicu veša Jovane Jovanović na Bulevaru Nemanjića poslednjih godinu dana češće dolaze inspektori i komunalna policija nego mušterije. Dolaze po prijavama stanara, jer ih na to obavezuje zakon, a onda se odbacuju kao neosnovane. Jovana je samohrana majka, a emotivno je najviše pogodila prijava Centru za socijalni rad za zanemarivanje dece.

Četiri poluprofesionalne mašine za pranje veša, dve sušilice i jedan valjak za peglanje, stvaraju buku koju neki stanari u zgradi na Bulevaru Nemanjića smatraju nepodnošljivom. Kada je  Jovana Jovanović otvarala perionicu u ovoj zgradi, morala je da ima saglasnost stanara i ima spisak sa potpisima 20 stanara od ukupno 29, koliko ih živi u zgradi u kojoj je zakupila lokal.

” Dvoje je odbilo da potpiše saglasnost, sedmoro vlasnika tada nije bilo kod kuće”, objašnjava Jovana Jovanović.

U poslednjih godinu dana u Jovaninu perionicu je, po prijavi da pravi buku, četiri puta dolazila komunalna policija, inspekcija rada, dva puta elektrodistribucija zbog prijave da krade struju. Prijave su stizale i zbog  hemijskih isparenja iako sušilice izbaciju samo vodenu paru, a od hemije se koristi prašak, omekšivač i sredstvo za beljenje veša. Prijave su stizale zbog otvorenih vrata, tende iznad lokala i straha od moguće eksplozije, jer navodno mašine “rade i noću bez nadzora”. Inspekcija za zaštitu živtne sredine naložila je merenje buke.

“Merenje buke izvršio je Fakultet zaštite na radu i po njihovim merenjima, buka u perionici ne prelazi granice dozvoljene”, ističe Jovana.

U zvaničnom dokumentu fakulteta piše da  da je u perionici izmereno  55, 6 decibela dok je zakonom dozvoljeno 60 decibela. Buka je izmerena i u stanu iznad perionice, u spavaćoj i dnevnoj sobi i iznosi 26, 5 od dozvoljenih 35 decibela.

Kap koja je prelila čašu mladoj ženi je poziv iz niškog Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, takođe po prijavi. U ovoj prijavi je pisalo da su njena deca stalno na ulici, da jedu brzu hranu jer ona non stop radi i da ih zbog posla zanemaruje.

“Centar za socijalni rad je obavio razgovor i sa mnom i sa decom i mogu da kažem da su bili u šoku. Videli su da su moja deca dobro vaspitana. Lokal je nedaleko od mesta gde živimo upravo iz razloga da mogu i da radim i da mi budu “na oku”. Prijava je  odbačena”, objašnjava mlada žena kroz suze.

Upravnica zgrade u kojoj se nalazi Jovanin lokal nije želela da komentariše prijave bez konsultacija sa „stambenom zajednicom“. U telefonskom razgovoru je rekla  da državni organi rade svoj posao, a vlasnici stanova će se nakon sednice oglasiti  saopštenjem. Nije odgovorila na pitanje koliko je stanara bilo protiv Jovanine perionice na prethodnoj sednici, ali je istakla da su imali kvorum za odlučivanje.

Perionica radi  od 8 do 20 sati svakog radnog dana, subotom skraćeno do 15 sati, a Jovana ima i zaposlenu radnicu, mada i sama dosta radi.

Neki stanari, a ona sumnja da se radi samo o jednoj osobi, zahtevaju da se poštuje kućni red i da se mašine isključuju u periodu između 16 i 18 sati.

U očekivanju neke nove prijave, Jovana kaže da joj je onemogućeno da radi i da sve više razmišlja o promeni lokala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

9 Komentara

  1. Mene su radnici MD trade preko puta nje uputili na njen drugi lokal preko puta Rode kada sam stigla posle 21h a ona samo sto je otisla iz lokala.

  2. Gde se tačno nalazi perionica? Došla bih da podržim mamu preduzetnicu, jer verujem da je problem samo do bezobrazluka pojedinaca iz zgrade. Kad isteraju nju, doći če neko drugi ko će opet da im smeta. Dokoni, bezobrazni ljudi.

  3. Sve se da lako utvrditi, proveriti u Centru za socijalni rad da li je bilo i kada je bilo prijava. Ukoliko su iznete neistine tuziti i novine i vlasnicu perionice za blaćenje stanara.
    A prijava ako ih uopste i ima sigurno su prosledjene od strane njenih bivsih bračnih drugova

  4. Novinari treba da se pozabave i njenim drugim lokalom umesto sto iznose neistine. Ne zaboravite obe ,,U LAŽI SU KRATKE NOGE”

  5. Zasto pitate gde se nalazi kad vec znate. Znate i gde joj je i druga perionica. Ovde se radi o samovlascu vlasnice perionice.

  6. Mogu misliti na kom ste obrazovnom nivou mlada damo posto Vam je vaspitanje cista nula.
    Vasa drugarica je vise nego dobro situirana kako novcano tako i drustveno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com