Društvo

Stanari kampuju na zgarištu kako bi podsetili da su nakon požara na ulici

Devet porodica iz Niša koje su ostale bez krova nad glavom pošto je aprila prošle godine vatra progutala montažne barake u kojima su živeli u ulici Alekandra Medvedeva, okupile su se danas na zgarištu i tu postavile šator, u znak protesta što grad još nije rešio njihovo stambeno pitanje.

Stanari nekadašnjih “Gradjevinarovih” baraka najavili su da će boraviti i i spavati na tom mestu, kako bi podsetili gradsku vlast na muku koja ih je zadesila i na to što se već skoro godinu i po dana nemaju svoj dom.

Vesna Stojanović, jedna od Nišlijki kojoj je u požaru izgoreo stan kazala je da će, u slučaju da ih gradonačelnica Dragana Sotirivski i njeni saradnici i dalje “ne budu videli”, šatore postaviti ispred Gradske kuće, a ukoliko i tada ne bude rešen njihov problem, otići će u Beograd do Vlade i predsednika Srbije.

“U noći kada smo ostali bez krova nad glavom, gradonačelnica i njeni saradnici obećali su nam da će da nas zbrinu i da nam obezbede smeštaj. To je bilo aprila prošle godine, a mi smo i dalje na ulici”, navela je Stojanović.

Ona je podsetila da su porodice čiji su stanovi izgoreli dobile od grada  pomoć od 250.000 dinara.

“Jednoj porodici bio je ponudjen stan, ali žena nije mogla da ga prihvati jer je bio neuslovan, a ona ima ozbiljne zdravstvene probleme. Nama ostalima nije ponudjen nikakav smeštaj”, rekla je Stojanović.

Prema njenim rečima, porodice bi prihvatile socijalne stanove, poput onih koje su dobili žitelji Mramora koji su ostali bez kuća u klizištu, a prihvatljivo rešenje im je i da se na mestu izgorelih baraka podignu nove.

“Mi smo na ovom mestu živeli od 1978. godine. Ovde su bili dvososobni stanovi sa kupatilom i strujom koje je izgradio ‘Gradjevinar’ i koje je dao svojim radnicima. Mi smo svi radnici ‘Gradjevinara’ i za te stanove smo plaćali porez. Nismo stanovnici ‘karton naselja’ “, naglasila je Stojanović.

Ona je izjavila da su stanari čiji su stanovi izgoreli u požaru u proteklih godinu dana u više navrata pokušavali da razgovaraju sa gradonačelnicom i većnicima, ali niko nije hteo da ih sasluša.

” Podršku nam pruža odbornik odborničke grupe ‘Niš, moj grad’ Miodrag Stanković, koji je u Skupštini grada podnosio inicijativu da se naše stambeno pitanje reši”, kazala je Stojanović.

Neda Stefanović kazala je da se porodice nakon požara snalaze za smeštaj “kako znaju i umeju”.

 

“Ide septembar i nova školska godina, a ja ne znam deci šta da kažem kad me pitaju gde će živeti, gde će ići u školu. Tri meseca nakon požara moj suprug je preminuo. Porodica nam se raspala, ostala sam sa decom na ulici”, rekla je Stefanović.

Danica Andjelković podsetila je da su stanari, kada je izbio požar, istrčali iz stanova “goli i bosi” i da im je za tili čas sve izgorelo.

“Živim kod sina i snaje, ali me oni neće. Sin bi mi čuvao, ali snaja neće, ima četiri svoja deteta o kojima brine, neće i o meni. Ne mogu da izdržavaju sve nas sa jednom platom. Moja penzija je 19.000 dinara, a 36 godina sam radila u ‘Gradjevinaru’.Gde da idem sa tim parama”, kroz suze je kazala Andjelković.

Slobodanka Ćirić takodje je rekla da nije dobrodošla u porodici svoje ćerke, tako da je nakon požara morala potraži privatan stan.

“Kiriju plaćam 15.000 dinara, a moja penzija je 17.000 dinara. Da bi preživela idem vikendom na buvljak da prodajem polovne stvari. Kad zaradim 100 dinara ili 200 mogu da kupim hleb, ništa više. Radila bi, ali ko će da me primi sa 74 godine”, tvrdi Ćirić.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad” Miodrag Stanković rekao je da će potražiti pomoć narodnih poslanika iz Niša u rešavanju stambenog pitanja stanara iz ulice Aleksandra Medvedeva.

“Problem tih ljudi mogao bi da bude rešen najpre obezbedjivanjem gradskih socijalnih stanova, a onda izgradnjom stanova na gradskom zemljištu”, rekao je Stanković.

Nakon što je jedna od porodica, neposredno nakon požara, odbila ponudjeni gradski socijalni stan, Sotirovski je saopštila da neće nuditi stanove preostalim porodicama, već da će grad za svaku porodicu izdvojiti po 250.000 dinara.

” Pošto su neodlučni i nezadovoljni ponudom grada da predju u gradske stanove po subvencionisanih cenama, i nakon što je jedna porodica ukazala na loše higijenske uslove u stanu koji je dobila na korišćenje, ti stanovi im više neće biti dostupni. Ovo nije pijaca da se premišljaju i prepucavaju”, rekla je Sotirovski.

Ona je tada kazala da je grad, “da se ne bismo igrali miša i mačke”, odlučio da porodicama da novac.

“Pa, izvolite, veliki je Niš, birajte privatne stanove, plaćajte 100, 200, 300 evra, koliko god. I birajte koji vam konfor odgovara. Ako već birate, evo, 250.000 dinara, pa birajte. Živite i u Hajatu, ja nemam ništa protiv”, rekla je Sotirovski mesec dana nakon požara.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com