Društvo

Stanari: Ako nas ne ubije korona onda će hemija

Sve je više stanara višespratnica u Nišu koji se žale da ne mogu, ali da pre svega ne znaju kako da potpuno sami održavaju higijenu svojih zgrada. Ali, u ovom momentu im je važnije od toga dezinfekcija zajedničkih prostorija, liftova i svega ostalog u stambenoj zajednici.

Pojedine zgrade od uvođenja vanrednog stanja ostale su bez čistačica koje, izgleda, nemaju čime da dođu na posao. Neretko, profesionalni upravnici samo izlepe obaveštenja i stanari su, kažu, prepušteni sami sebi dok virus hara. Niškim Vestima tako se požalila žena sa Bulevara Nemanjića da prema uputstvu da sami brinu o higijeni zgrade, stanari po hodnicima polivaju šta ko i koliko ima od sredstava za dezinfekciju.

 

“Izlepili su na vratima kako se peru ruke, gde da se jave stariji za namirnice. Prepušteni smo sami sebi da čistimo i dezinfikujemo. Čistačice nema nedeljama, vidi se po hodnicima”, kaže Nišlijka.

Da stanari žele, a ne znaju kako i šta da rade, potvrđuje i naša čitateljka koja kaže da žene sipaju iz panike šta stignu i šta imaju.

“Jutros baka iz komšiluka “spržila” pločice u hodniku esencijom, još se oseća miris. Komšije pominju da su neke žene sipale i sonu kiselinu. Otrovaćemo se ovako, ne sme se svašta nekontrolisano mešati”, tvrdi naša sagovornica.

Na oglasnoj tabli te zgrade od 12 spratova u saopštenju piše da upravnici zgrade reaguju samo u slučaju hitnih intervencija, a stanari se pitaju šta je u doba pandemije bitnije od dezinfekcije zgrada.

“Smatram da je nedopustivo za zgradu koja ima profesionalnog upravnika da se stanari na ovakav neadekvatan način pozivaju da se uključe u održavanje dvanaestospratne zgrade, da dezinfikuju kontaktne površine – kvake, gelendere, rukohvate, prekidače i tastere u liftovima sredstvima kućne hemije koja poseduju. Mnogi u nekontrolisanim uslovima, kao što su ovi, na svoju ruku koriste varikinu, esenciju, sonu kiselinu i drugo”, kaže zabrinuta žena.

Foto: L.M.

Oni koji žele da se uključe u održavanje zgrada, a to su uglavnom stariji stanari, ne mogu da proprate kada će ko, gde sve i čime dezinfikovati prostor. Otvoreno je i još važnije pitanje – da li će na istu površinu sipati više različitih sredstava ili ne u kratkom vremenskom periodu, tvrdi.

“Verujem da svako od stanara koji dezinfikuju ima najbolju nameru i podržavam angažovanje zajednice, ali efekat mešanja hemijskih sredstava bi mogao biti štetniji od samog virusa po naše zdravlje. Zgrada nije baš dugo videla higijeničarku, tragovi prljavštine vide se po hodnicima, ulaznim vratima zgrade i liftovima. Pritom se ne pominje da li će se zbog ovoga računi za održavanje zgrade smanjiti”, zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, i Sekcija profesionalnih upravnika zgrada apelovala je na nadležne u Kriznom štabu da se pozabave ovom temom, o čemu su pisale Niške Vesti.

Ono što je poznato jeste da se širom grada, u svim opštinama, deli rastvor sredstva za dezinfekciju upravnicima zgrada i stanarima.

Ipak, primera gde stanari nisu ni videli upravnika od početka vanrednog stanja očigledno stvara niz problema koje ne umeju sami da reše.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com