Ekonomija

STANAR NAUČNO TEHNOLOŠKOG PARKA: Kompanija koja spaja zvuk i veštačku inteligenciju

Dominantna aktivnost Kompanije Insono je pre svega audioanalitika i primena veštačke inteligencije na oblast zvuka i u tom konetkstu njen cilj je da postane globalni lider.

Kreću od od manjih ciljeva i lokalnog lidera ali idu ka svom glavnom cilju. Njihova saznanja pokazuju da se ovom oblašću bavi relativno malo kompanija u svetu, ima ih pet do šest i svaka od njih je vrlo specifična. Ono što je značajna stavka za Insono je da oni razvijaju i sopstveni sistem za proveru buke i zvuka, a u pitanju je inovativna tehnologija. Primenom ove tehnologije dolazi se do industrije 4.0 o kojoj sada svi pričaju. Partnere bira u zavisnosti da li se radi o razvojnom projektu ili je u pitanju komercijalni proizvod.

Kompanija Insono je jedan od stanara Naučno tehnološkog parka u Nišu. Ono što ih razlikuje od drugih, sličnih, kompanija je upravo spajanje zvuka i veštačke inteligencije.

Dr Dejan Ćirić, profesor na Ekonomskom fakultetu

“Da bih to plastičnije objasnio pomenuću uređaj koji svi imamo u domovima, a to je veš mašina koja pri svom radu generiše zvuk. Na osnovu tog zvuka možemo da detektujemo da li mašina funkcioniše kako treba. Pored toga može da se detektuje da li neki deo treba da se remontuje ili zameni, a nekakva budućnost je da se pomoću senzora detektuje da li je neki od tih delova spreman da se pozove serviser. Drugi deo našeg rada je da ta mašina zvuči na što bolji način i da se po zvuku prepozna njen brend”, objašnjava dr Dejan Ćirić, a njihova aktivnost se kreće od najmanjih kućnih uređaja do velikih turbina i generatora u termoelektranama ili na bušotinama.

Nekada je u industrijskim pogonima buka svakodnevna a ti nivoi buke su i danas neminovni u nekim okruženjima. Smanjenjem buke stvara se povoljnija atmosfera pre svega onih osoba koje tu rade.

“Teško je da se dođe do nivoa buke koji su definisani određenim standardima. Imali smo tu priliku da radimo u raznim okruženjima do sada i potrebna je kooperativnost i poslodavca i kompanija koje rade na sanaciji buke. Postoje tri mesta na kojima može da se uradi sanacija buke. Jedno je na samoj mašini, na samom izvoru buke. Tu je ponekad teško da se uradi sanacija jer ne smemo da ugrozimo osnovnu funkcionalnost mašine. Sretali smo se sa mašinama gde je direktan kontakt metala sa metalom i tu se generiše visok zvuk, čak i preko 100 decibela , što je mnogo iznad onoga što je dozvoljeno. Međutim, mi smo uspevali da to intervencima svedemo na dozvoljeni nivo”, kaže dr Dejan Ćirić, profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Foto: privatna arhiva

Drugi put je, prema njegovim rečima, put od mašine do mesta gde operater sedi, a treće mesto je samo okruženje.

“Često su to veliki montažni objekti ili hale gde imamo velike refleksije. U takvom jednom okruženju ima puno mašina koje generišu zvuk. Kada se nađemo u takvom prostoru tražimo izvor gde se stvara najača buka i prvo radimo na njegovoj sanaciji. Za to je potrebno i znanje i oprema. Insono radi i na stvaranju pametnih sistema koji tačno mogu da lociraju koja mašina je izvor najače buke”, objašnjava Ćirić.

Ćirić je sigiran da za kompaniju kao što je Insono postoji prolaz na tržištu.

“Zvuk će biti jedan od prioriteta u budućnosti i posvetiće mu se mnogo veća pažnja nego što je to sada slučaj. Ako se vratimo dvadesetak godina unazad kada smo se koristili kućnim aparatima koji su mnogo primitivniji od ovih danas, da li je u to vreme zabrinjavao zvuk frižidara što je sada sve češći slučaj. Sada je tehnologija toliko napredovala da te male finese kod proizvoda utiču na to da li je neki proizvod komercijalan ili nije, a buka će postati jedan od prioriteta za razvoj mnogih kompanija”, zaključuje Ćirić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com