Društvo

Stambeni objekti, lokalna crkva, izletište, javni parkovi, dečija i sportska igrališta u ZONI ZRAČENJA budućih DALEKOVODA

U naselju Brzi Brod poslednjih dana digla se velika prašina posle informacije da uskoro počinje postavljanje dalekovoda jačine 2×110 kilovolta, koji će napajati trafostanicu NIŠ 6. Projektom iz 2014. predviđeno je da kompletna mreža gradom ide podzemno, a da kroz Brzi Brod izlazi nadzemno. Izgradnjom dalekovoda ugrozila bi se bezbednost stanovnika Brzog Broda, jer predviđena trasa dalekovoda prolazi u neposrednoj blizini stambenih objekata, tik uz lokalnu crkvu, kroz javne parkove, pored dečijih i sportskih igrališta, upozoravaju stanovnici ovog naselja.

 

„Još uvek nemamo konkretan odgovor na pitanje: Zašto elektromreža kroz ceo grad ide podzemno, a kroz naše naselje nadzemno? Zar smo mi građani drugog reda? Naš zahtev nije da stopiramo planirani projekat, već da nadležni izmene projekat. Jednostavno rečeno, da umesto nadzemne elektromreže ide podzemna elektromreža. Razumemo značaj ovakvog projekta za Grad Niš, ali ako postoji rešenje koje je manje štetno po zdravlje ljudi i životnu sredinu, zašto ga onda ne realizovati?”, pitaju se stanovnici Brzog Broda.

Naši sagovornici ističu da su više puta pokušavali da dobiju konkretan i precizan odgovor od nadležnih, ali je umesto odgovora lopta uvek prebacivana na nekog drugog, a na kraju na Republiku.

„U tim kućama žive naše komšije, a parkovi i igrališta su svakodnevno puni ljudi, prvenstveno dece i mladih”, dodaju.

Brzobrođani ne isključuju mogućnost masovnih protesta ukoliko se ne nađe rešenje za njihov problem i najavljuju da će narednih dana o svojoj odluci obavestiti sve medije.

“Imamo kompletan projekat, dozvole, planove i imena svih pojedinaca koji su odobravali i potpisivali papire. Na svaki argument imamo spreman odovor. Borili smo se godinama za život u normalnim uslovima, a sada je mnogo toga za šta smo se izborili ugroženo.”, rekli su Niškim Vestima meštani.

Da podsetimo, najpre je žitelje Pustorečke ulice u niškom naselju Brzi Brod šokiralo  saznanje da im se sprema eksproprijacija dela dvorišta zbog izgradnje dalekovoda, koji će, kako su nam kazali, biti izgradjen odmah pored kuća i žice prelaziti preko njihovih krovova i terasa. Jedno po jedno domaćinstvo dobijalo je poziv iz Gradske uprave za imovinu u kojoj su ih obavestili da će njihovi placevi biti delimično eksproprisani zbog izgradnje dalekovoda.

Sve kuće u Pustorečkoj ulici su legalno izgradjene na placevima koje su vlasnici kupili od nekadašnje Opštine Niš i za koje su platili sve neophodne naknade.

Pročitajte još…

Stanari Pustorečke ulice zabrinuti za bezbednost zbog novog dalekovoda

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com