Kolumna

Šta to beše socijalna pravda i odgovorna socijalna politika?

Da ne živim u ovoj zemlji, u ovom gradu, pomislio bih da je sasvim opravdano diskretno obeležavanje Dana socijalne pravde.

U praksi je sve veća razlika između bogatih i siromašnih, a u medijima sve manje priloga o socijalno ugroženima.

Nema “brojanja“ bogatih i njihovih stanova, „brojanja“ siromašnih, polusiromašnih, onih na „kazanu“… Sve je „idealno i savršeno“.

Plate nikada nisu bile veće, penzije takođe. Doduše i inflacija nikada nije bila veća, poskupljenja takođe, ali zar je to važno?

Sve je u visini prosečne plate, a ona je dosegla „nesagledive razmere“ u Srbiji, a tek u Nišu… Mnogi “političari” su se popeli toliko visoko, da im je iz te pozicije zamagljen pogled na one dole koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Vreme je za promene u oblasti socijalne politike!

Predlažem:

  • Gradska vlast mora da obezbedi kontinuiranu distribuciju paketa sa hranom i kućnom hemijom najugroženijim stanovnicima Niša.
  • Gradska vlast mora da izdvoji iz budžeta više novca za jednokratnu novčanu pomoć Nišlijama.
  • Gradska vlast mora da obezbedi besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Nišu.
  • Gradska vlast mora da obezbedi besplatan prevoz za sve penzionere i učenike srednjih škola onako kako je to urađeno u Beogradu i Novom Sadu.
  • Gradska vlast treba da u saradnji sa niškim Domom zdravlja, obezbedi kontinuirane zdravstvene preglede nemoćnih na terenu.

Tako bi trebalo da izgleda odgovorna socijalna politika grada Niša. Tako bi trebalo da izgleda odgovor gradske vlasti na visoku inflaciju, na enormna poskupljenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com