Društvo

Šta spaja višnje Rajka Krstića i proteste Srbija protiv nasilja (FOTO)

Bunt protiv niske otkupne cene višanja Rajko Krstić iz Čiflika kod Bele Palanke, prošle godine pokazao je tako što je građanima poklonio 10 tona svojih višanja. Ove godine bunt pokazuje učešćem na protestima „Srbija protiv nasilja“. Bio je u Beogradu, Nišu i Pirotu, a cilj mu je, kaže, promena sistema u kome će moći da se živi od poštenog rada.

Prošle godine nije mu bilo isplativo da angažuje berače višanja, pa je Rajko Krstić odlučio da celokupan rod pokloni građanima.

Krajem juna 2022. godine, kada je došlo vreme za berbu višnje, Rajko je rekao:

“Predsednik kaže da će da bude duga i hladna zima, a ja sve pozivam da dođu i naberu sebi, naprave sokove, stave u zamrzivač. Višnja je zanimljiv proizvod gde možeš sve i svašta da napraviš. I kompote i džemove, dođite ljudi uberite da preživimo ovu zimu, a ja ću to da posečem i iskoristim za ogrev i ja da preživim i još jednom da se zahvalim predsedniku”, rekao je tada Krstić.

Tako je poklonio 10 tona višanja građanima, a onda uradio i ono što je obećao – posekao 850 stabala. Godinu dana kasnije kaže da nije pogrešio.

“Kugla sladoleda je 100 dinara, treba da se da 5 kilograma pšenice, ili 3 kilograma višnje. U ovom trenutku ništa nije isplativo u zemlji Srbiji “, objašnjava Rajko Krstić da je konsultovao i stručnjake agronome i dodaje

” Cena višnje je ove godine od 35 do 40, malina 200, cena pšenice 18 dinara što je sramota za državu i veliko poniženje za poljoprivrednike. Jedino što je isplativo u našoj zemlji, kako sam čuo je Jovanjica, ali ćemo mi ipak misliti na našu decu, pa nećemo to iako je isplativo”, kaže uz osmeh.

Foto: privatna arhiva

Rajko radi u fabrici u Beloj Palanci i trenutno je na godišnjem odmoru. Odlučio je da bunt prema sistemu pokaže na protestima „Srbija protiv nasilja“. Do sada je devet puta bio u Beogradu, po dva puta u Nišu i Pirotu.

” Jedna velika borba protiv sistema, ne protiv države i vlasti. Sistem mora da funkcioniše. Ovde jedan čovek donosi odluke o svemu, ovde sistem ne funkcioniše, to je najvažnije. Na protestima jer hoću da promenim ovaj sistem, da naša deca mogu da rade i žive od poštenog rada. Eto, to mi je cilj. Nemam drugi cilj, ” zaključuje Rajko Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com