Društvo

Šta se slavi danas i zašto je Srbija okićena zastavama?

Da će se ove godine 15. septembar obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave građani su saznali tek kada su videli da su postavljane državne zastave. Ovaj praznik biće obeležen širom Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastavu.

Datum za najnoviji državni praznik odabran je u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. i obeležava se kao radni dan. Cilj uspostavljanja novog praznika ustanovljenog prošle godine je osnaživanje jedinstva svih Srba i negovanje i jačanje simbola zastave. Tim povodom širom grada istaknuta je srpska trobojka, objašnjavaju u kabinetu gradonačelnice Niša.

Zastave na zgradi na Bulevaru Nemanjića

Solunski front je probijen 15. septembra 1918. godine što se ispostavilo kao odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu i početak kraja do tada najvećeg svetskog sukoba.

Foto: www.ni.rs

Uoči Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave glavnom Obrenovićevom ulicom sinoć je održan defile Vojnog orkestra.

Centralna manifestacija biće održana kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. I u Nišu će se po privi put održati manifestacija „Dan tradicije”.

“Okupljanje učesnika i zajedničko kolo je u 17.30 sati na Trgu kralja Milana. Svečana povorka učesnika prodefilovaće centrom grada u 17.45 sati. 18:15 časova – Početak koncerta ispred Gradske kuće”, navode organizatori.

Banjaluka, centar vrbaske Banovine; Foto: Istorijski arhiv Niš

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Istorijski arhiv Niš domaćin je izložbe „Banjaluka, centar Vrbaske banovine” koju realizuje u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika Republike Srpske.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 13 sati, u holu Istorijskog arhiva Niš (Tvrđava bb). Otvaranju će prisustvovati direktor Arhiva Republike Srpske mr Bojan Stojnić, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske mr Vladan Vukliš, predsednik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske Dušan Popović i predsednica Arhivističkog društva Srbije Lela Pavlović, kao i naše kolege arhivisti sa jugoistoka Srbije.

U muzičkom delu otvaranja izložbe, nastupaće solista Marko Milisavljević i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra pod dirigentskom palicom mr Ivane Mirović.

Na događajima je neophodna upotreba zaštitnih maski.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com