Lica Niša

Šta posetiti i pojesti u Nišu?

Niš je najbolje mesto na svetu da se u praktičnom smislu razume reč merak. Jedan od skrivenih dragulja Srbije, u nekim trenucima čini se da svo bogatstvo ovog grada nije poznato čak ni Nišlijama. Zato turistima, ali i onima koji to do sada nisu posetili, preporučujemo da nikako ne propuste da vide sledeće:

  1. Arheološki park Medijana, kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

    Medijana, Foto-J. Cosin
  2. Spomenik na Čegru i Ćele kulu – mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

    Čegar, foto: J. Ćosin
  3. Niška tvrđava, koja se nalazi na obali reke Nišave, u samom centru grada i najočuvanija je turska vojna građevina. Očuvane su zidine i kapije ali i sledeći objekti unutar same tvrđave: Lapidarijum-zbirka nadgrobih spomenika, Hamam, Antička ulica, Arsenal,  Bali begova džamija, Barutane, Spomenik knezu Milanu Obrenoviću, Zgrada zatvora i Zgrada istorijskog arhiva.

    Tvrđava
  4. Koncentracioni logor na Crvenom krstu jedan od sačuvanih fašističkih logora u Evropi koji svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, danas pretvoren u Spomen-muzej.

    Izvor:turizamiputovanja.com

A u pauzi tokom obilaska, park na Bulevaru je pravo mesto za odmor. Tu preporučujemo:

  1. City Cafe, gde možete naći najveći izbor slatkih i slanih palačinki, voćne kupove, pastu ili tostove po kojima ćete upamtiti ovaj kafać.

    City Cafe

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com