Sport

Šta očekujemo od Olimpijskih igara u Tokiju?

Za nešto više od dva meseca počinje najveće sportsko takmičenje na svetu. Kako je pandemija odložila slet najboljih svetskih sportista za godinu dana, ništa više nije sigurno i svi kvalifikovani takmičari imaju pravo da ciljaju ka medalji. Šta mi kao navijači možemo da očekujemo od Olimpijskih Igara u Tokiju su neizvesni ishodi i odlična zabava.

Prema saopštenju Radio Televizije Srbije, licenca za prenos takmičenja je već obezbeđena, te će drugi kanal biti rezervisan skoro isključivo za tu svrhu. Na Niškim Vestima će biti praćene sve zanimljivosti, kao i redovni rezultati.

Tri sporta gde se od domaćih atleta očekuje najviše su:
●        Tekvondo
●        Odbojka
●        Basket 3×3

Primetno je da, barem što se tiče igračkog kadra iz Srbije, na ovim Olimpijskim Igrama dominiraju dame, tako da će oči biti uprte u Milicu Mandić (Tekvondo) i Zoranu Arnautović (Pištolj) od kojih se očekuje ozbiljan rezultat, ali i u žensku odbojkašku reprezentaciju vođenu kapitenom Majom Ognjenović koja će pokušati da nadvisi srebro iz Rija 2016. i ovaj put osvoji najsvetlije odličije.

Festival sporta
Olimpijske igre ni u antičkom periodu, kao i danas, nisu samo zabava za publiku i mesto gde sportisti mogu da se nadmeću. Ovaj globalni događaj treba da bude pokazatelj onoga šta sport znači, a to je međunarodna saradnja i kulturna razmena gde mogu u miru i slozi da se nađu predstavnici iz celog sveta.

Za Srbiju se često kaže kako su naši sportisti naše najbolje diplomate, šta se često pokazuje kao tačno. Ali to je istina i za druge zemlje, kao što je Rusija koja će se na ovom takmičenju pojaviti pod bojama ali ne i obeležijima Federacije i sa melodijom Čajkovskog  umesto himne.

Na kraju, Olimpijske Igre imaju i ekonomski karakter. Za domaćina, one su prilika da se pokaže domaća kultura i šta tržište ima da ponudi. Od onih koji će gledati mečeve uživo se očekuje da kući vrate Manga strip i recept za Onigiri kao minimum.

Za one koji će gledati kod kuće ostaje navijanje, druženje i klađenje. Mada se i sada mrko gleda na okupljanja, barem unutar doma je prihvatljivo druženje, a i najbolji prijatelji dođu kao porodica kada je dobar provod u pitanju.

Klađenje je isto lako. Iako mnoga mesta ne rade, uvek može da se začini gledanje uz opkladu preko interneta. Čak i komšijski portali kao sportskoklađenje24 će nuditi kvote na sve mečeve sportista iz Srbije.

Rusija prisutna bez obeležija
Kako prenosi TASS, Rusija će se na igrama u Tokiju pojaviti bez obeležija kao što su grb i ime, ali očekuje da će pobede njenih sportista kompenzovati za te nedostatke. Prošle nedelje je Međunarodni Olimpijski Komitet (IOC) odlučio da prihvati Prvi Konćetro za Klavir Petra Čajkovskog koji će se svirati umesto himne.

Takođe, uniforme delegacije koja dolazi iz Rusije iako se ne zove ruskom će biti sa slovenskom trobojkom koju su neki sportisti u šali opisali kao ’’obrnuta zastava Srbije’’, jer je ime Rusije zabranjeno.

Ukoliko se spor između doping agencija Rusije i međunarodnog komiteta ne usaglase, sasvim je moguće da se ova prilika ponoviti i ubuduće. Sa ovim kozmetičkim izmenama, nada je da ruski sportisti neće trpeti posledice političkog previranja koje i ne treba da ih se tiče.

65 sportista iz Srbije
Na predstojećem takmićenju Srbiju će predstavljati 22 takmičara u individualnim i 43 u timskim sportovima, mnogi kvalifikovani sa veoma visokih pozicija.

Naši vaterpolisti, skoro tradicionalno, idu sa zlatnim medaljama iz Svetske Lige i sa nadom da će ponoviti uspeh sa prošlih igara kada su se našli na najvišem postolju kao pobednici. Mada se i ovaj put u završnici očekuje ’’Jugoslovenska liga’’ sa komšijama iz Hrvatske i Crne Gore, uvek je pitanje ko je četvrti tim koji će ući u polu-finale.

Ali, u i u ostala četiri timska sporta gde su se naši kvalifikovali, a to je basket tri na tri, stoni teniš, odbojka i košarka se očekuju ozbiljni rezultati. Naše košarkašice su na kvalifikacionom turniru u Beogradu osvojile drugo mesto i imaju razloga da se nadaju medalji.

Individualni sportisti će se takmičiti u sedam različitih sportova i petnaest disciplina. Tu ima i mlađih kao što je tekvondistkinja Tijana Bogdanović (-49kg) koja će pokušati da dostigne i prestigne srebro iz Rija, ali i veterana Olimpijade kao što su Ivana Španović i Čaba Silađi koji su već poznata lica na ovim takmičenjima.

Naši i van terena
Sada je već poznato da će Nišlija Jurica Stanković voditi kinesku ekipu na Paraolimpijadi u Pekingu sledeće godine. On će voditi snoubordere ove mnogoljudne zemlje u nadi za velikim rezultatima koje je i sam postigao.

Dodatno, postoji i mala ali aktivna grupa Srba u Japanu koji će kao domaćini bodriti naše sportiste. Mada međusobno udaljene, Japan i Srbija sledeće godine pune 140 godina diplomatskih odnosa i na japanskim ostrvima trenutno obitava oko 500 građana Srbije iz raznih razloga.

Naši sugrađani jače želje i dubljih džepova koji imaju da odvoje oko pola miliona jena (otprilike isto toliko dinara) za put i karte će imati i šta da vide. Za nas koji ostajemo ispred malih ekrana ostaje da navijamo i uživama, sa roštiljem umesto sušija, šta nije baš grozan izbor, ako smemo da budemo subjektivni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com