Magazin

Šta obući: Vodič za žene u Tadžikistanu

Šta da radi žena u Tadžikistanu? Želi da izađe, ali nije sigurna da li je njena haljina predugačka – ili suviše kratka. Želi da nosi šal, ali kakav? Ili pada kiša. Da li se usuđuje da nosi kaljače?

Ona više ne mora da bira sama, jer je tadžikistanska vlada pripremila dugačku listu pravila kako žene treba da se obuku, bez obzira koliko imaju godina, koje je godišnje doba ili za koju priliku se oblače, piše RSE.

“Vodič preporučene odjeće” je knjiga od 367 strana i propisuje koje su boje, oblici, dužine, kao i materijali prihvatljivi.

Iako vodič koji ima 11 poglavlja i kojeg izdaje Ministarstvo kulture nije zakon, nekoliko vladinih agencija je zaduženo da nadgleda da li se ova pravila primjenjuju. Novi vodič je namijenjen samo ženama, počev od djevojčica od sedam godina, ali su zvaničnici jasno stavili do znanja da pripremaju sličan vodič za muškarce.

Soba za maštanje

I mini suknja i maksi haljina se ne preporučuju u vodiču, ali se navodi da porub na suknji treba da bude 15-20 centimetara ispod koljena, ali i najviše 20 centimetara iznad gležnja.

Rukavi ne smiju biti kraći od 10 centimetara, a okovratnik ne smije biti dublji od 15 centimetara naprijed i pet centimetara pozadi.

Baletanke takođe nisu prihvatljive, uključujući i jeftine i popularne udobne mokasine poznate kao cipele irinka. Papuče i kaljače su definitivno zabranjene i one se smatraju opasnim po zdravlje, iz neobjašnjivih razloga. Nejasno je da li žene trebaju uvijek da nose štikle u Tadžikistanu, zemlji koja je 93 odsto pokrivena planinama.

Šareni šal ili marama su opcije, ali one “moraju biti vezane na glavi u nacionalnom tadžikistanskom stilu” i ne bi trebalo da pokrivaju lice i vrat. Crni šalovi na glavi su potpuno zabranjeni, čak i za sahrane.

Naime, na sahranama nije dozvoljena crna odjeća – ženama se preporučuje da nose plavu odjeću sa bijelim šalom preko glave. I tu pravila ne prestaju, jer vodič postavlja pravila za oblačenje na radu, za nacionalne događaje, vjenčanja i privatne zabave, odlazak na ručak, u pozorište i na koncerte, druženje vikendom, pa čak i za šetnju u parku.

Pored vjenčanja i sahrana, vodič ne propisuje šta žene treba da nose kod kuće.

Pozivajući se na zdravstvene razloge, vodič navodi da žene treba da izbjegavaju sintetičke materijale i da nose pamuk, vunu i svilene tkanine.

Garderoba iz inostranstva nije moderna

Mnoge od preporuka nisu nepoznate tadžikistanskim ženama. Vlada već dugo pokušava da ograniči utjecaj onoga što opisuje kao stranu kulturu, kao i znakove vjerskog ekstremizma koji dolaze izvana.

Tadžikistan je zvanično zabranio nošenje islamskog hidžaba na javnim mjestima, a uvedena je i uniforma za učenike i radnike.

Za sada, samo oko 300 primjeraka vodiča distribuirano je vladinim agencijama. Ali knjiga, čiju kopiju je dobio RSE, biće štampana u većem broju primjeraka kako bi se distribuirala na što većem broju mjesta.

Iako kazne za nepoštivanje vodiča nisu na snazi, bilo šta što je vlast “preporučila” tretira se kao zakon, i postoje signali da će to tako i biti sprovedeno.

U drugom po veličini gradu u Tadžikistanu, Hudžandu, regionalna ženska komisija nedavno je pokušala “identifikovati” žene čije haljine krše nove smjernice.

Muhabat Davlatova, stanovnica sjevernog okruga Gafurov, zaustavljena je 4. aprila i odvedena policiju jer je nosila hidžab, što je dodatno ograničeno od 2007. godine.

“Ja imam pravo da nosim ono što volim,” izjavila je Davlatova za RSE. “Ali zvaničnici su tražili da vežem šal na glavu kako oni žele, tako da sam dala pisanu izjavu da obećavam da ću vezati svoju maramu iza glave.”

Mudadaskon Šodibojeva, iz gradske vlade u Hujandu, bila je u patroli tokom te racije.

“Rekli smo Davlatovi da mi ne tražimo da skloni šal sa glave”, rekla je službenica za Tadžikistansku službu RSE. “Mi smo je zvanično upozorili da vezuje maramu u tradicionalnom tadžikistanskom stilu. Rekla sam joj da je pokrivanje lica i vrata kultura koje je nama strana i nije kompatibilna s našim običajima”.

Sprovođenje takvih nezvaničnih propisa za odjeću počelo je nekoliko mjeseci prije izdavanja vodiča. U 2017. godini, tadžikistanci zvaničnici tvrdili su da su njihovi napori uvjerili oko 8.000 žena da uklone svoje hidžabe.

Muškarci u trenerkama

Prethodni napori Tadžikistana da kontrolišu ono što građani nose tumače se kao pokušaji sekularne vlade da se suprotstavi utjecaju islama u pretežno muslimanskoj zemlji.

Kritičari kažu da te mjere krše slobodu izbora građana, a neke žene su napustile svoje poslove i univerzitete kako bi protestovale zbog zabrane hidžaba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine odbilo je brojne primjedbe žena koje su tvrdile da su zaustavljene na ulici i kažnjavane zbog nošenja hidžaba.

Muškarci su takođe od vlade dobili dio preporuka za odjeću.

Vlasti su zabranile nošenje gustih brada i preporučile muškim studentima na jedinom islamskom univerzitetu u državi da nose odijela i kravate, baš kao i studenti u drugim obrazovnim institucijama u zemlji.

Hiljade muškaraca prijavilo je da ih je zaustavila policija i da su morali da obriju bradu protiv svoje volje.

Ministar kulture Šamsidin Orumbekzoda nedavno je nagovijestio da se radi na vodiču za tadžikistanske muškarce, i to za one “koji se pojavljuju u trenerkama čak i na zvaničnim sastancima”.

“Uskoro će biti obavezno da muškarci nose košulju, odijelo i kravatu”, dodao je ministar.

Ovaj tekst objavljujemo zahvaljujući saradnji Niških Vesti i Slobodne Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com