Društvo

Šta nudi ovogodišnji Sajam obrazovanja?

Sajam obrazovanja „Moja karijera-Moj izbor“, 11. po redu, održava se 17. i 18. aprila u Domu vojske u Nišu.

Učestvuje više od 40 privatnih i državnih fakulteta niškog i Univerziteta iz Srbije i inostranstva, koji će prezentovati ponudu najmodernijih vidova obrazovanja. Ovogodišnji gost sajma je Univerzitet iz Nove Gorice iz Slovenije.

„Svake godine se trudimo da mladima predstavimo mogućnosti studiranja u inostranstvu. Slovenija je posebno interesantna zato što nudi besplatno školovanje. Posetioci će imati priliku da saznaju kako da to i ostvare, kao i da dobiju informacije o mogućnostima stipendiranja na drugim fakultetima. Svi učesnici će predstaviti svoje programe što će budućim akademcima, nadamo se, biti od velike koristi“, kaže Katarina Stanković organizator Sajma.

Sajam se održava u dve sale Doma vojske, a zainteresovani će prvog dana od 11-18, i drugog od 11-17 sati moći da se upoznaju sa mogućnostima daljeg školovanja i programima koje nude najuspešniji privatni i državni fakulteti, visoke i srednje sručne škole iz Niša, gradova Srbije i iz inostranstva.

Formalno obrazovanje je samo odskočna daska za dalje unapređenje sopstvene karijere, navodi Stanković. Neformalan vid obrazovanja je trend današnjice i ne treba ga stavljati u drugi plan.

„Kao jedan od vidova neformalnog obrazovanja, svoj rad će prezentovati i agencije koje se bave edukacijom iz oblasti učenja stranih jezika, škole računara, socijalnih veština, tehnika pregovaranja, marketinga, PR, menadžmenta, računovodstva i drugih oblasti. Prednost sajma leži u tome što mladi u dirtektnom razgovoru sa predstavnicima fakulteta visokih i srednjih škola, pa i sa svojim uspešnim vršnjacima, mogu da dođu do saznanja koja im kasnije i te kako mogu koristiti“, pojašnjava.

U fokusu ovogodišnjeg sajma je đačko preduzetništvo, koje predstavlja odličnu polaznu osnovu u nalaženju dobrog posla po završetku školovanja.

„Na sajmu želimo da istaknemo i to kako mladi sami da izgrade svoje mogućnosti za razvoj karijere, odnosno kako da postanu preduzetnici. To je poseban vid motivacije. Promovisaćemo i pobednike takmičenja u đačkom preduzetništvu i najuspešnije učeničke kompanije, koje godinama već pokazuju da su neiscrpna riznica kvalitetnih ideja“, ističe Stanković.

Na Sajmu će, po tradiciji, biti promovisani najbolji učenici svih niških škola iz prethodne godine, koji su osvajali nagrade na republičkim i inostranim takmičenjima iz različitih oblasti.

Sajam obrazovanja pratiće i dvadesetak besplatnih kreativnih radionica-kako napraviti svoj sajt u WordPressu i voditi meil biznis na socijalnim mrežama, tehnike uspešnog učenja, kako savladati stres i biti uspešan u poslu, zatim veštine komunikacije, socijalne veštine i strahovi, hrana za mozak itd.

Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com