Društvo

Šta je sve potrebno za zamenu vozačke dozvole?

Rok za zamenu starih vozačkih dozvola za nove biometrijske je 10. jun 2017. godine. Posle tog datuma sve „papirne“ dozvole moraju biti zamenjene za „plastične“. Ovde saznajte šta je sve potrebno za zamenu vozačke dozvole.

Kako je izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju Srbije od 2014. godine predvideo biometrijske vozačke dozvole je moguće još šest meseci, a cena zamene dozvole je 1.576 dinara.

Šta je sve potrebno za zamenu vozačke dozvole?

Važno!!!

Ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, ili ako zahtev podnosilice koje je starije od 65 godina života potrebno je priložiti i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole – uverenje ne sme biti starije od šest meseci!

Takođe, ako je stara vozačka dozvola izdata na 10 godina, ali uz napomenu da je potreban novi lekarski pregled pre izdavanja nove – moraćete ponovo na preglede kod lekara specijalista (vid, sluh, psiholog, neurolog, itd).

Ako postoji, ova napomena stoji u policiji, ali je verovatno zabeležena i na samoj vašoj dozvoli.

Uz zahtev za zamenu vozačke dozvole treba priložiti dozvolu izdatu na starom obrascu, važeću ličnu kartu na uvid, dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole od 876 dinara (255 dinara MUP-u i 621 dinar Zavodu za izradu novčanica) i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi od 700 dinara.

Tri uplatnice
1. Naknada za troškove izrade vozačke dozvole MUP-u: 255 dinara
12. Naknada za izdavanje vozačke dozvole Zavodu za izradu novčanica: 621 dinar

23. Naknada za republičku administrativnu taksu: 700 dinara

3

Poziv na broj opštine možete pronaći u tabeli na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Za niške opštine su:

4

Kazne za one bez nove dozvole biće do 30.000 dinara, uz zabranu upravljanja vozilom tri meseca.

Kazne za vozače kojima dozvola ne važi već šest meseci su od 6.000 do 20.000, plus dva kaznena poena.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je i kazna od 15.000 do 30.000 dinara, i pet kaznenih poena, ukoliko je dozvola nevažeća preko šest meseci.

Zamena vozačke dozvole može se obaviti i putem interneta, preko portala e-Uprave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button