Društvo

Šta čuva TAJNI SEF u Gradskoj kući ? (FOTO)

Zgrada u ulici 7. jula, poznatija i kao Gradska kuća, nekada je bila banka industrijalca i guvernera Narodne banke Jugoslavije, Đorđa Vajferta. Osim što je u svakom smislu reprezentativna, u ovoj zgradi nalazi se i sef veličine 8 puta 3 metra koji krije zanimljivu istorijsku građu, kaže za Niške Vesti Mihajlo Zdravković, gradski većnik.

Fotografije koje pokazuju kako se Niš gradio u etapama, posete Tita našem gradu, odličja, medalje i zahvalnice koje je Niš dobijao tokom godina, Službeni glasnici iz osamdesetih godina prošlog veka, ali i štafeta koja se Titu nosila posthumno, samo su neki od eksponata koji se nalaze u sefu u ulici 7. jula.

Mihajlo Zdravković, gradski većnik, koristi kancelariju u kojoj se nalazi veliki sef nekadašnje banke od 2012. godine i kako kaže, jedna od ideja je da svi ti eksponati koji govore o istoriji Niša budu i javno izloženi na izložbi.

“Zbirka nije velika, ali je značajna jer čuva od zaborava jedan deo istorije Niša, zato nam je i palo na pamet da može da se izloži široj javnosti. Inače, u ovoj kancelariji su snimane i sekvence filma “Pljačka Trećeg rajha”, tako da se sef našao i na filmu”, podseća Zdravković.

Iako je Tito preminuo 1980. godine, stafeta mladosti, povodom njegovog rođenja nastavila je da se nosi do 1987. godine.

“Nisam baš siguran za godinu, ali čini mi se da u sefu imamo štafetu koja je nošena 1985. godine, a takođe, ovde se nalaze i fotografije Tita koje su snimljene prilikom njegovog dolaska u Niš”, kazao je Zdravković Niškim Vestima.

Inače, zgrada sadašnje Gradske kuće podignuta je 1924. godine na obeležavanju desetogodišnjice od početka Prvog svetskog rata kada je Đorđe Vajfert postavio kamen temeljac. Lik čuvenog insutrijalca nalazi se i na novčanici od hiljadu dinara.

Foto: NBS

Objekat nije banka već više od 50 godina, a gradski funkcioneri preselili su se u ovo zdanje 70- tih godina prošlog veka. Tokom 90- tih godina u holu ovog reprezentativnog objekta obavljala su se i venčanja.

Uređenje fasade Gradske kuće već je u najavi, a u ovoj godini bi zbirka u sefu, uz stručnu sistematizaciju, mogla da postane i zanimljiva muzejska postavka.

Gradska kuća
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com