Politika

SSP Niš traži da se hitno izvrši revizija štetnog ugovora za javni gradski prevoz

Gradski odbor Stranke Sloboda pravda zahteva da se izvrši hitna revizija štetnog ugovora Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za gradski prevoz u Nišu sklopljen između JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša, s jedne strane i Nišekspresa, Laste i Strele s druge, da se preispita rad Direkcije za javni prevoz i njenog rukovodstva i da odgovaraju svi koji su učestvovali u realizaciji ovog ugovora čija je ukupna vrednost 88,7 miliona evra, a koji je ostao upamćen kao najveća javna nabavka u Srbiji 2020.

Ugovor je sklopljen na period od sedam godina i predviđa garantovanu zaradu izabranim prevoznicima bez obzira na broj prodatih karata, što znači da su prevoznici uvek u dobitku dok Grad i građani trpe gubitak, kažu ovoj partiji.

Članica GrO SSP Niš Biljana Stanković navodi u saopštenju da je samo u prvom kvartalu prošle godine iz budžeta Grada prevoznicima plaćeno 310.964.311 dinara na ime zagarantovane zarade.

“Gubitak koji ovaj Ugovor proizvodi se stalno uvećava padom prodaje mesečnih karti za prevoz radnika koja je posledica odluke sve većeg broja firmi da organizuju sopstveni prevoz za dolazak i odlazak sa rada svojih radnika. Koliko su cene javnog prevoza u Nišu nerealne i koliko se ne vodi računa o socijalnoj zaštiti građana govori i podatak da cena mesečne karte za učenike srednjih škola za I zonu iznosi 1850 dinara, dok u Beogradu za I zonu srednjoškolci plaćaju iznos od 1090 dinara, za I i II zonu u Nišu 2460 u Beogradu 1120, za I,II i III u Nišu 3085 u Beogradu 1410 dinara”, rekla je Stanković.

Navodi da pored svih gubitaka JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša i dalje isplaćuje visoke plate i posebne stimulanse u vidu dobrovoljnog penzijskog osiguranja koje sprovodi kroz javnu nabavku.

“Dodatni problem koji proizilazi iz ovog ugovora je i bezbednost putnika i povećanje aero zagađenja u gradu. Za autobuse je predviđen nizak EURO standard, tako da građane Niša mogu da prevoze i autobusi stari 20 i više godina. O bezbednosti ovih autobusa upozoravali smo u više navrata nakon što je došlo do nekoliko samozapaljenja autobusa tokom vožnje”, upozorili su u ovoj partiji.

Zbog svih ovih razloga traže da se izvrši hitna revizija Ugovora koji evidentno nije sklopljen u interesu prevoznika, a na štetu Grada i građana Niša koji su ne samo oštećeni već su i uskraćeni za druge značajne investicije koje bi znatno uticale na kvalitet života u gradu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com