Društvo

SRPSKI ZID PONOSA u Nišu

Verovatno jedan od najvećih i istorijski najdetaljnijih murala u Nišu i šire, jeste upravo mural koji je nazvan SRPSKI ZID PONOSA. Ništa neobično, za one koji ga znaju, inicijator izrade murala, po čijoj idejnoj zamisli motiva je izrađen mural, jeste Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Poznato je da je u Nišu zaživela kultura murala. Nešto nesvakidašnje, što se dogodilo nedavno, jeste izrada murala u dvorištu Komande Kopnene vojske. Verovatno jedan od najvećih i istorijski najdetaljnijih murala u Nišu i šire, jeste upravo mural koji je nazvan SRPSKI ZID PONOSA. Ništa neobično, za one koji ga znaju, inicijator izrade murala, po čijoj idejnoj zamisli motiva je izrađen mural, jeste general Simović.

Mural je svojevrsno predvorje čuvene Spomen sobe Kopnene vojske, koja u Nišu postoji od 2017. godine, iako je zvanično otvaranje bilo 2018. godine, koja čuva sećanje na sve poginule i nestale u svim ratovima devedesetih godina prošlog veka, NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti, ali i sećanja na stradale u srpsko-turskim ratovima, balkanskim ratovima i Prvom i Drugom svetskom ratu.

Priredila SRPSKA ISTORIJA, Đorđe Bojanić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com