Region

Srpski poslanici ugostili delegaciju iz Slovenije u Narodnoj skupštini

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom razgovarali su sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Državnom zboru Slovenije, koju predvodi predsednik PGP Predrag Baković.

Predsednik PGP sa Slovenijom Milija Miletić izrazio je zadovoljstvo posetom slovenačkih kolega Narodnoj skipštini i istakao da je Slovenija jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Srbiji na njenom putu ka EU. Miletić je naveo da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 35.000 radnika, što govori o dobroj ekonomskoj saradnji i podsetio sagovornike na pitanje Кosova i Metohije i želju Srbije da se ono reši na način prihvatljiv i za srpsku i za albansku stranu.

„Očekujemo od vas da nas podržite po pitanju ukidanja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH“, poručio je Miletić slovenačkim parlamentarcima.

Predsednik PGP sa Srbijom u Državnom zboru Slovenije Predrag Baković zahvalio se na pozivu za zvaničnu posetu Srbiji, sa nadom da će se prijateljski odnosi proširiti na sva područja saradnje dve države. On je ponovio podršku svoje zemlje evropskim integracijama Srbije i istakao da Slovenija razume prilike po pitanju Кosova i Metohije, da je svesna da bez dijaloga neće biti bolje, kao i da do njega ne može doći ako se uvode takse ili formiraju bezbednosne snage, što svakako ne dovodi do smirivanja situacije.

Foto: Anđelko Vasiljević, fotoreporter dnevnog lista „Politika“

Sagovornici su se složili da su odnosi dveju zemalja dobri, a u razgovoru je bilo reči i o načinima korišćenja predpristupnih fodnova EU posebno za infrastrukturne projekte, pitanju sukcesije bivših jugoslovenskih republika, ravnomernom regionalnom razvoju Srbije i dobroj praksi Slovenije po ovom pitanju, podršci u oblasti zaštite životne sredine i ekologije, zdravstvu, poljoprivredi, ali i saradnji pobratimljenih gradova Srbije i Slovenije.

Delegacija PGP sa Srbijom Državnog zbora Slovenije nastavlja posetu Srbiji razgovorima sa gradonačelnikom Niša, načelnicom Nišavskog okruga i posetom opštini Svrljig, gde će imati priliku da predstave svoja iskustva u oživljavanju sela i poljoprivredne proizvodnje, ali i da se upoznaju sa situacijom vezanom za sukcesiju bivše fabrike lekova Кrka.

Sastanku su pored predsednika PGP sa Srbijom prisustvlvali i članovi PGP Lidija Divjak Mirnik i dr Franc Trček, kao i članovi PGP sa Slovenijom Milan Lapčević, Dragomir J. Кarić, Nada Lazić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Hadži Milorad Stošić, Snežana B. Petrović, dr Svetlana Nikolić Pavlović, Ivana Nikolić, Radoslav Cokić, Predrag Jelenković, Branimir Jovanović, Zoran Bojanić, dr Borka Grubor i Nataša St. Jovanović.

Izvor: parlament.gov.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com