DruštvoMoja priča

Srpski paraolimpijac Nemanja Tadić čekajući velika takmičenja, u Čokotu uzgaja konoplju

Zajedno sa sa mladjim bratom Nebojšom (19) i drugom Strahinjom Stankovićem (26) niški paraolimpijac, dvadesetpetogodišnji Nemanja Tadić je zasadio dva i po hektara konoplje i ovih dana njih trojica, uz pomoć prijatelja i članova porodice, kose stabiljike i pripremaju ih za sušenje.

Tako se Nemanja, čekajući da započne trenažni proces jer se priprema za evropsko takmičenje u skoku uvis koji je odloženo za iduću godinu, okrenuo poljoprivredi. Čini se uspešno po planovima koji su se za sada ispunili, ali i ponudiama koje stižu sa svih strana, pa će ovaj niški paraolimpijac sa prijateljima uskori postati i jedini predstavnik na jugu Srbije firme koja mu je ovih dana ponudila saradnju.

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Nemanje Tadića ideja da se započne sa uzgajanjem industrijske konoplje potekla je od njegovog prijatelja Strahinje.

‘’Strahinja se pojavio sa tom idejom, brat i ja smo ponudili zemlju i mehanizaciju, podelili smo posao i tako krenuli u avanturu koja se pokazala kao dobar plan’’- kaže Nemanja. ‘’Posao nije ni malo lak. Prvo smo morali da pripremimo zemlju za sadnju, a potom smo sadili, ali nismo ni verovali koliko nas posla čeka kada je stiglo branje i košenje. Sada pomažu svi i prijatelji i porodica pa stižemo sve da uradimo. Doduše na njivi smo od jutra do mraka’’- kaže Nemanja.

Foto: Privatna arhiva

Tako Nemanja pauzu zbog odlaganja Olimpijskih igara i Evropksog prvenstva umesto na stadionu provodi na njivi u Čokotu. Čim završimo sa poslovima u selu, vraćam se u Beograd i nastavljam sa treninzima. Sve se može kada se za to ima dovoljno volje i ljubavi, kaže ovaj niški paraolimpijac koji nas je do sada nebrojeno puta obradovao medaljima sa mnogih domaćih i međunarodnih takmičenja. Počeo je sa plivanjem, a onda ga je privukla atletika i skok uvis. Pre dve godine osvojio je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu za paraolimpijce u Berlinu. Kako je shvatio da je teško živeti od sporta odlučio je da se posveti poljoprivredi i povukao je pravi potez.

„Motiv za uzgajanje konoplje bilo mi je i to što se od nje pravi ulje koje pomaže u lečenju kancera. Bio sam i sam u toj priči, lečio sam se od kancera. Ukoliko ova čudesna biljka nekome pomogne biću srećan“, kaže Tadić kome je kao sedmogodišnjaku zbog raka kostiju amputirana leva noga iznad kolena.

Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, za uzgajanje konoplje utrošili su dosta para, vremena i energije, ali dobili su odličan proizvod.

„Za uzgajanje konoplja dobili smo dozvolu Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova, tako da je sve po zakonu“, kaže Tadić.

Dodaje da je konoplja jako zahvalna za uzgajanje i da cela biljka može da se iskoristi, od stabla do semena.

„Najskuplji deo biljke je cvet koji ima višestruku upotrebu. Prodaćemo i seme, od njega može da se pravi ulje i to kvalitetnije od maslinovog, dok od ljuski semenki može da se pravi brašno i protein“, kaže Nemanja. „Od stabljika može da se pravi pelet ili da se izvuku vlakna od kojih se pravi odeća ili drugi proizvodi poput konopaca koji se koriste na brodovima’’, priča Nemanja i dodaje da će se uzgajanjem konoplje sigurno baviti i naredne godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com