Sport

Srpski folklor osvojio Krit

Članice Srpskog udruženja organizovale su sredinom avgusta, zajedno sa Srbima koji žive na tom ostrvu, Dane srpske kulture na Kritu, na kojima su prisustvovali brojni zvaničnici iz lokalne opštine, počasni konzul republike Srbije na Kritu, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova.

Program  se održavao na glavnim trgovima u pet većih gradova, Heraklionu, Hanji, Retimnu, Agios Nikolaosu i Ierapetri gde su gledaoci mogli da probaju i poznate srpske specijalitete kao sto su kajmak, ajvar, gibanica, proja, a na licu mesta ce su jele srpemali profesionalni kuvari iz Srbije.

Prema rečima Marine Petrović, članice Udruženja iz Niša Dane srpske kulture uveličala je i Danijela Veselinović,  pobednica festivala u Guči. Ona je pokazala tonovima iz svoje trube najlepše varijacije srpske muzičke kulture.

“Osvojili smo srca naših Grka svojom bogatom i raskošnom narodnom nošnjom, srpskom mladošću. Doneli smo poslastice iz Srbije i predstavili smo nasu tradicionalnu kuhinju. Obilazili smo gradove Krita i iznova dobijali ovacije, aplauze jer smo delili ljubav i stekli verne prijatelje do kraja života.”, rekla je Marina Niškim Vestima.

Na Kritu su Srbiju pesmom, igrom i muzikom predstavili našu kulturu kako Krićanima tako i mnogobrojnim posetiocima kojih, u jeku turističke sezone na Kritu, ima u velikom broju iz svih krajeva sveta predstavili KUD “Sava Jeremić” iz Ražnja, maestro na fruli Vlado Baralić i prva truba Guče Danijela Veselinović kao i Nikola Simonović-frula i Dajana Djokić- prvi glas i frula.

Foto: privatna arhiva

Manifestaciju su podržali Ambasada republike Srbije i ambasador Dušan Spasojević, počasni konzul na Kritu Nikos Papandonakis kao i periferija Krita i gradonačelnici opština u kojima se se manifestacija održala.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com