Društvo

Sretenjski orden za Narodno pozorište Niš

Narodno pozorište Niš je povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovano najvišim državnim priznanjem – Sretenjskim ordenom prvog stepena. Ova nagrada stigla je niškom teatru u godini jubileja u kojoj obeležava 135. godina postojanja.

Narodno pozorište Niš pokazalo se kao jedan od nosećih stubova kulture grada Niša i jugoistoka Srbije. Za 135 godina rada izvođena su najznačajnija dela srpske književnosti, kao i najpoznatije drame svetske književnosti.

Pozorišni komadi su premijerno postavljani više od 1500 puta. Samo u poslednje tri godine, Narodno pozorište Niš je imalo 23 premijere, odigralo je 237 repriznih predstava pred 39.660 gledalaca. Posetilo je 24 festivala u zemlji i inostranstvu i ugostilo 65 predstava iz zemlje i regiona.

„Narodno pozorište Niš neprekidno doprinosi širenju kulture, promovisanju pozorišne umetnosti i države Srbije, redovnim učešćem na pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu na kojima je osvajalo i mnogobrojne nagrade i priznanja“, stoji ju obrazloženju.

Učestvovalo je u formiranju nove internacionalne pozorišne asocijacije „7 plus“, koju čine i pozorišta iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Portugalije i Bugarske. Кao jedini predstavnik srpskog teatra u ovoj asocijaciji, pred svojih jubilarnih 135 godina postojanja, na ovaj način otvara nove kulturne prostore, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

Grad Niš, država Srbija i balkanski kulturni prostor su, zahvaljujući inicijativi Narodnog pozorišta Niš, dobili prestižan pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ 2019. godine. Uprkos aktuelnoj pandemiji i otežanim uslovima za rad, uspešno je realizovan i 2. festival ,,Teatar na raskršću“ septembra 2021, a u prethodne dve sezone postavljeno je 10 premijera, nekoliko koprodukcija, od kojih je jedna međunarodna i organizovana su brojna gostovanja drugih pozorišta.

Svojim postojanjem i dugogodišnjim radom, Narodno pozorište Niš upisalo je grad Niš na kulturnu mapu Srbije, Balkana i Evrope i institucija je koja opravdano može da ponese najviše priznanje Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com