Društvo

SRETENJSKA NAGRADA: Izviđači Niša rame uz rame s najboljima

Povodom Dana državnosti u Predsedništvu Republike održana je sretenjska svečanost na kojoj je predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Među 84. odlikovanih je i Savez izviđača grada Niša. Ovoj organizaciji je dodeljen orden – Zlatna medalja za izuzetne zasluge.

Brojne ustanove, institucije, organizacije i pojedinci….a među njima i Savez izviđača grada Niša, kojem je ovo odlikovanje kruna mnogih drugih priznanja, između ostalog i najvišeg priznanja grada Niša-nagrade 11.januar koju je ova organizacija dobila pre par godina.

Bilo je samo pitanje dana kada će izviđači dobiti najviše državno odlikovanje za zasluge u radu sa decom i mladima. Nije se desilo da ga dobiju na 100-godišnjici, 2011. godine, ali nije kasno ni ove kada obelezavaju 106 godina od osnivanja, zahvaljujući i predlogu Gradske opštine Palilula.

“Svako priznjanje je značajno, a ovo odlikovanje pogotovo. Za nas kao organizaciju koja se 106 godina dobrovoljno-volonterski bavi vaspitanjem i neformalnim obrazovanjem dece znači mnogo. Zbog toga što je neko primetio naš rad, što je shvatio njegov značaj i odlučio da ga na ovakav način uvaži i prizna” kaže nam Momčilo Petković , starešina Saveza izviđača grada Niša, koji je u Predsedništvu Srbije primio ovo visoko odlikovanje.

Savez izvidjaca je otvoren za sve, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, rasu, uzrast, pol, političko opredeljenje, kulturu…..objašnjava nam ulogu izviđača Momčilo Petković i dodaje:

“Izvidjači su organizacija puna mladalačkog elana, želje, volje, koja teži da dokaže da sa mladima i decom može i drugačije da se radi mimo onih klasičnih školskih klišea. To je zbog svojih vrednosti, programskih sadržaja, najmasovnija organizacija koja danas u svetu broji vise od 40 miliona članova, organizacija koju čini više od 90 odsto mladih ljudi. Upravo zbog toga sam kao starešina Saveza izviđaca u Nišu ponosan na ovo priznanje – “odlikovanja za zasluge”, jer će svima u organizaciji biti podstrek za još bolji rad i doprinos razvoju, ne samo naše lokalne zajednice, već i države u celini.”

Izviđačka organizacija, stara više od jednog veka, ima cilj od kojeg nikada ni za dlaku nije odstupila – da od dece pravi dobre ljude, korisne svojoj porodici i zajednici u kojoj žive. Dobrog čoveka je najteže napraviti i zato izviđači, možda, među dobitnicima ovih priznanja,zaslužuju da se o njihovom radu više govori (S.V.)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com