Društvo

“Sremčevi” istoričari zablistali na državnom takmičenju

Na Republičkom takmičenju iz istorije prvo mesto osvojio je Branko Petković, učenik četvrtog razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” dok je maturantkinja Mila Aranđelović iz iste gimnazije osvojila treće mesto. Takmičenje je održano 11. maja u Ekonomskoj školi u Nišu. U školi kažu da su učenici postigli izvanredan uspeh na takmičenju iz istorije kome je prethodilo višemesečno pripremanje.

Gradivo je bilo obimno i bilo je potrebno uložiti dosta truda da se savlada. Takmičari su se pripremali, bukvalno, iz svih udžbenika koje je preporučilo Ministarstvo prosvete.

“Pitanja mogu biti iz svih tih udžbenika, a prema propozicijama i van njih. To što su savladali obimnu literaturu, usvojili ogromno znanje, more podataka, informacija, samo dodatno povećava njihov uspeh”, kaže profesor istorije Aleksandar Pavlović.

Osvajanjem jednog od prva tri mesta na takmičenju, oni se oslobađaju polaganja prijemnog ispita za upis na fakultet na kome se za prijemni polaže istorija. Branku Petkoviću će to mnogo olakšati upis jer planira da upiše Fakultet političkih nauka pa će biti oslobođen prijemnog ispita.  Mila Aranđelović još nije odlučila šta će, ali joj je svakako drago zbog osvojene nagrade.

“Ovo je značajna nagrada za trud koji su ulagali još od početka ove školske godine, ali je veliki uspeh i za nas profesore i naravno za školu”, kaže profesor Aleksandar Pavlović.

Ovo nije prvi put da učenici Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” osvajaju visok plasman na Republičkom takmičenju iz istorije. Godinama unazad gimnazija ima učesnike na ovom rangu takmičenja koji beleže uspehe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com