DruštvoRegion

Sremac rado odmarao u Sokobanji, voleo da odlazi na Lepteriju sa ostalim piscima

Pre više od sto godina Sokobanju su posećivali brojni viđeniji Srbi, među njima književnici, naučnici i državnici. Svi oni rado su obilazili Ozren, Ripaljku, Vrelo, Lepteriju...

Iz zaostavštine drugog banskog fotografa, Milisava Milosavljevića, koji je davno umro, njegov učenik Siniša Ristić čuva sliku poznatih ličnosti koje su letovale u ovoj popularnoj srpskoj banji.

Na poleđini ove fotografije koja je naslovna u ovom tekstu, piše: „Književnici na Lepteriji 1903. godine“. Na snimku se vide: Stanoje Stanojeivć, Mihajlo Gavrilović, Pavle Popović, Slobodan Jovanović, Stevan Sremac (stoje), gđa V. Belića, gđa Stanić, gđa. gđa Đorđević, gđa E i V. Belića (sede). Ova fotografija se nalazi i u albumu Srpske akademije a publikovana je u knjizi: Sokobanja 1837 – 2007 autora Ljiljane N. Nikolić i Stevana Stankovića.

Danas jednu od najposećenijih banja u Srbiji, Sokobanju najradije je posećivao Stevan Sremac.

Za njega meštani kažu da je bio ljubitelj dobrih jela i još bolje kapljice, uvek oran za šalu, sa društvom je često dočekivao zoru:

„Šta ću ja tako rano kući“, govorio bi onome ko bi pokušao da ga povede na spavanje, i onako me ne čeka žena.

U leto 1906. godine, Sremac se iznenada razboleo, bolovao je kratko i 12. avgusta je umro na rukama banjskog poznanika Ilije Pavlovića. Odmah je iz Beograda došao piščev brat Jovan da prenese pokojnika u glavni grad.

Oko 100 banjskih gostiju i svi stanovnici mesta našli su se u tužnoj povorci za kovčegom u kome je ležao njihov prijatelj.

Otada je prošlo 118 godina. Za Sremcem je ostala spomen-ploča na kući u kojoj je preminuo, bista i ime ulice u novom naselju. Sremca se u banji rado sećaju svi, jer rado domaćini gostima govore da je baš u njihovoj banji boravio velikan kao što je Stevan Sremac.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com