Ekonomija

Sredstva za samozapošljavanje dobilo 98 Nišlija

Na javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje javilo se preko 170 osoba, ali će ovog puta njih 98 uz pomoć grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Niš, pokrenuti sopstveni biznis. Predviđena podsticajna sredstva za sva lica su 200.000 dinara, za lica koja su proglašena tehnološkim viškom ona iznose 220.000, a za osobe sa invaliditetom 240.000 dinara. Sredstva su bespovratna pod uslovom da korisnici istih godinu dana plaćaju poreze i doprinose.

Ukupna sredstva za ovu namenu su 20 miliona, a od toga je grad Niš izdvojio 11, a Nacionalna služba za zapošljavanje 9 miliona dinara. Dodeli odlukama o subvenciji samozapošljavanja korisnicima prisustvovao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović budući da su sredstva namenjena korisnicima izdvojena i iz gradske kase.

„Ono što je za nas najznačajnije to je doprinos grada ukupnoj politici Vlade Republike Srbije smanjivanju broja nezaposlenih  i povećanju broja zaposlenih“, kazao je gradonačelnik Darko Bulatović. „Mi smo ove godine izdvojili najviše sredstava, a to je ukupno 10 miliona  za  mere podrške zapošljavanju. U okviru ovog projekta sa službom za zapošljavanje  izdvojili smo 35  miliona za četiri programa  i još 28,3 miliona koja daje Nacionalna služba za zapošljavanje biće omogućeno zapošljavanje preko 400 naših sugrađanina. Pored  ovog paketa podrške i programa koji radimo  sa Nacionalnom službom za zapošljavanje izdvojili smo dodatnih  15 miliona za  javne radove i angažovanje naših sugrađana za  rad preko  javnih radova, a tu je i još oko 5 miliona  za obuke. To je doprinos grada aktivnim merama zapošljavanja i smanjivanja broja nezaposlenih“, kazao je gradonačelnik Bulatović i dodao da je u poslednjih nekoliko godina zabeleženo smanjenje nezaposlenih sa 33.000 na sada 23.106 i povećanja broja zaposlenih građana za oko 10.000.

Foto: V. P.

 „To je najbolja potvrda politike koja se vodi u ovom pravcu“, zaključio je Bulatović.

Prema  rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Niš Bobana Matića, u okviru lokalnog Akcionog plana zapošljavanja  grada Niša izdvojeno je 50 miliona dinara, 35 za program sufinansiranja koje je izdvojio grad. Nacionalna služba zapošljavanje je izdvojila 28,3 miliona dinara, pa zajedno sa sredstvima iz grada na raspolaganju je  preko 63 miliona za ukupno pet programa zapošljavanja kojima će biti obuhvaćeno preko 400 lica.

Foto: V. P.

„Danas dodeljujemo odluke po programu samozapošljavanja koji je trajao do 1. jula. Imali smo ukupno 173 zahteva, a 98 naših sugrađana dobiće odluku i mogućnost da u narednih 45 dana potpišu ugovor i  da dobiju podsticajna sredstva“, kazao je Matić.

Javnim  pozivom je predviđeno da sva lica koja se nalaze na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Nišu sa prebivalištem u ovom gradu  mogu da konkurišu za ova sredstva. Jedini uslov je bio da su završili obuku „Put uspešnog preduzetnika“.

„Među zahtevima je bilo svih delatnosti i proizvodnja, intelektualne i ostale usluge, a što se tiče  starosne strukture iz ovoga što se vidi preovlađuju mlađi ljudi i to je dobar primer da i ostala lica  pokušaju da krenu u sopstveni biznis, a mi i grad ćemo izdvajanjem sredstava da im pomognemo”, kazao je Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com