Ekonomija

Sredstva za samozapošljavanje dobilo 72 lica

Preko sedamdeset lica potpisalo je ugovore sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kako bi dobijenim sredstvima mogla da pokrenu sopstveni biznis. Novac za ovu vrstu pomoći nezaposlenim osobama obezbedilili su Grad Niš, koji je izdvojio 10 miliona, dinara i Nacionalna služba za zapošljavanje koja u ovom programu učestvuje sa 8 miliona dinara. Osim za ovaj vid zapošljavanja, kroz sporazum Grada i Nacionalne službe za zapošljavanje opredeljeno 40 miliona od strane Grada i oko 27 miliona od strane NSZ za raspisivanje javnih poziva za stručnu praksu, javne radove i novo zapošljavanje.

 

 

‚‚Sada su 72 lica odlukom koja doneta dobiti podsticajna sredstva i moći će da pokrenu sopstveni biznis i uđu u privatni sektor. Za  nas je to od velikog značaja jer u doba korone smo očekivali da će se smanjiti broj zahteva, ali je taj broj porastao. Stekli smo utisak da su ljudi  sa  nestrpljenjem očekivali odluke i svi su spremni da registruju svoje deletnosti‚‚- kaže Vanja Stojković PR Nacionalne službe za zapošljavanje.

Svi kandidati spadaju u teže zapošljive kategorije kako je nacionalnim planom zapošljavanja za 2020. godinu predviđeno.

‚‚U planu je naglašeno da se posebna pažnja posveti licima koja spadaju u ketegoriju teže zaposlivih i mi se na konkurisima pridržavamo toga. To su lica mlađa od 30 godina, starija od  50, lica koja su evidentirana na evidenciji kao viškovi, samohrani roditelji i žene. Žene bilo kojih godina se vode kao teže  zaposliva kategorija. Jedan od uslova da se sredstva dobiju je da su na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje‚‚- kaže Vanja Stojković.

Svaki korisnik dobija 250.000 dinara da  bi započeo svoj biznis, a osobe sa invaliditetom dobijaju 270.000 dinara.

‚‚U ugovornu obavezu ne ulazi to kako će lice potrošiti ta sredstva. Nas jedino interesije  da se delatnost registruje. Ugovorna obaveza traje godinu dana, a nakon 45 dana od potpisivanja ugovora  korisnici moraju da  registruju delatnost i ispune sve uslove predviđene ugovorom‚‚- objanjavaja Vanja Stojković.

Miljana Jovanović iz Niša se prihavila na javni poziv koji je raspisan kako bi proširila posao kojim se već bavi.

‚‚Imam firmu za ketering, radim malo drugačije od ostalih, želim da razvijem još više posao i bila mi je potrebna podrška. Obzirom na to da neke stvari već imam odlučila sam da kupim dodatnu opremu koja će mi olakšati posao. Prvi put konkurišem za ova sredstva i pozitivno sam iznenađena. Ovo je odskočna daska da se svako od nas vrati u stabilnije vode budući da nas je korona malo omela u poslu.Svako ko želi da radi može da nađe vremena i sredstva da nešto uradi za sebe, a ovaj vid pomoći je jako dobar‚‚- kaže Miljana Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com