Društvo

Srednjoškolci već seli u fakultetske klupe

Niški srednjoškolci koji su ozbiljno shvatili polaganje prijemnog ispita na izabranom fakultetu već su počeli sa pripremnom nastavom. Isto važi i za fakultete koji uveliko organuzuju časove, ili se pripremaju da počnu sa pripremnom nastavom, za svoje buduće brucoše. Neki srednjoškolci će pripremnu nastavu platiti, a na nekom fakultetima ona je besplatna.

Pripremnu nastavu na fakultetima drže profesori koji na njima i predaju, pa je to još jedna pomoć budućim kandidatima za njihove indekse. Osim što uče navikavaju se i na sredinu, ali će za to neki roditelji morati malo dublje da zavuku prste u svoje novčanike.

Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu je prvi počeo sa pripremnom nastavom. Zainteresovani kandidati su se za ćasove iz biologije, hemije i matematike prijavljivali od 28. januara do 1. februara. Nastava se na ovom fakultetu već odvija svake subote i nedelje počev od 2. februara. Novčana naknada za pripremnu nastavu iznosi 20.000 dinara po predmetu, a kako kandidati, bez obzira da li su izabrali integrisane studije medicine, stomatologije ili farmacije, polažu dva ispita, pripremnu nastavu platoće 40.000 dinara.

Fakultet umetnosti u Nišu, takođe, među prvim fakultetima počinje da organizuje pripremnu nastavu za upis u prvu godinu Osnovnih akademskih studija na studijskim programima Departmana za muzičku umetnost i Departmana za primenjenu umetnost. Primpremna nastava biće otganizovana u periodu od 2. marta do 20. aprila. Časovi su, dakle, već počeli, a kndidati pripremnu nastavu plaćaju 2.500 dinara  po danu.

U martu je počela ili će početi i pripremna nastava na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu. Ovaj fakultet je specifičan po tome što se pripreme za upis nekih departmana plaćaju, a neke su besplatne.

Pripreme za biologiju su počele ove subote, a kandidati koji dolaze na nastavu časove će platiti 15.000 dinara. Iduće subote počinju i pripreme za buduće studente hemije kojima će profesori održati 50 časova, a cena je 12.000 dinara. Krajem marta počinju i pripreme za buduće studente geografije, a oni će 35 časova platiti 8.000 dinara. Besplatnu pripremnu nastavu imaće budući studenti matematike, informatike i računarskih nauka i fizike, a nastava za njih će početi sredinom i krajem marta, dok će pripremna nastava na departmanu za fiziku početi 6. aprila.

Za razliku od ovih, ostali fakulteti u Nišu pripremnu nastavu organizuju pred samo polaganje prijemnog ispita i kada kandidati završe sa svojim srednjoškolskim obavezama. Koliko će kandidati platiti pripremnu nastavu ostaje da se vidi, ali ako cene ostanu na prošlogodišnjem nivou, u zavisnosti od fakulteta, znanje za prijemni će koštati od 4.000 do 10.000 dinara. Zanimljivo je i to da neki fakulteti odobravaju isplatu i na nekoliko rata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com