Obrazovanje

Srednjoškolci se teško odlučuju za studije na Poljoprivrednom fakultetu

Od svih 14 fakulteta Niškog Univerziteta, najmanje interesovanja među brucošima bilo je za polaganje prijemnog ispita na poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, kaže rektor profesor dr Dragan Antić. Na ovom fakultetu koji je najmlađi u sastavu Univerziteta u Nišu ove godine de upisuje treća generacija studenata, a ponuđena su im tri smera na osnovnim akademskim studijama, ratarstvo i povrtarstvo, stočarstvo i voćarstvo i vinogradarstvo.

Konkursom je predviđen upis 75 studenata na budžetu, po 25 na svakom od ponuđenih smerova i 30 samofinansirajućih, po 10 na svakom smeru.

Pravo upisa steklo na budžetske studije steklo je 35 kandidata to 9 na smeru za ratarstvo inpovrtarstvo, 6 na smeru stočarstvo i 19 na smeru voćaarstvo i vinogradarstvo.

Sličnu sudbinu doživeli su još neki fakulteti u satavu Univerziteta u Nišu, a rektor, profesor dr Dragan Antić osnovni razlog za ovakvu situaciju vidi u tome što fakulteti tokom prethodnog perioda zbog epidemije korone nisu mogli dovoljno da se promovišu, a potom i u pada nataliteta u Srbiji.

“Glavni razlog sa ovakvu situaciju vidim, pre svega, u padu broja dece”, kaže Antić. “Osim toga, sve veći broj dece odlazi na studije u Beograd i Novi Sad vođeni idejom da nakon studija mogu da ostanu, da se zaposle i da žive u ovim gradovima”.

Sa druge strane nalaze se fakulteti za koje vlada veliko interesovanje. Jedan od njih je Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu kome se, po pravilu decenijama unazad, javi i duplo više kandidata od broja koji se mogu i upisati. U pitanju su želje mladih da studiraju oblasti za koje pokazuju najviše interesovanja, a njihova potreba na tržištu rada je već neka druga priča.

Rektor Univerziteta u Nišu je mišljenja da ne treba povećavati broj budžetskih mesta na onim fakultetima za koje vlada manje interesovanje, ali da je potrebno da država više računa povede o budžetskim studentima koji to zaslužuju.

“Poslednjih godina broj studenata koji se upisuju na budžetu se ne menja na fakultetima”, dodaje rektor Antić.

Njegovo mišljenje je da bi država morala više pažnje da posveti onim studentima koji studiraju na teret države jer ima mnogo dece koja to zaslužuju jer su dobri student.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com