DruštvoStari Niš

SREĆNO NA NIŠLIJSKI NAČIN – Nekada je proslava Nove godine bila više od meraka

U hotelu Park bogata lutrija. Glavna nagrada pečeno prase sa jabukom u ustima.

Nekada, kada se živelo bezbrižno i jednostavno, Niš je bio nešto veća srpska varoš, meraklijsko utočište svih oni običnih ljudi koji su činili njegovu neponovljivu kalčijansku dušu. Elem, tih tamo godina, šezdesetih i sedamdesetih, Niš se pružao od Đačkog ostrva, Trošarine, Male pijace, prema železničkoj stanici, od Jagodin male i Pantalejske crkve. Izvan toga bilo je pusto Gratsko polje, njive pod kukuruzom, pšenicom i šljivicima.

U takvom Nišu, proslava Nove godine bila je više od meraka. Ceo Niš se nedeljama pripremao za Novu nastupajuću godinu. Sa velike pijace, u prepoznatljivim cegerima, danima su se donosile namirnice. Sir iz Rujnika i podjastrebačkih sela, ljute bele rotkve, leskovačke suve paprike, mesnati čvarci i proverena lamenička ljuta prepečenica i domaće belo vino.

Po zimskoj bljuzgavici, preko zavejanog gvozdenog mosta, paradirali su ugledni niški domaćini i strogi očevi porodica, izbrijani sa teškim grombi kaputima, beretkama i kačketima na glavi. Ujutro se išlo pravo kod kasapina da se kupi sveže meso.

Nišlije su u novogodišnjoj noći uglavnom bili kod svojih kuća, kako bi se sentimentalno, kazalo u krugu svoje porodice. Uz obilje južnjačke trpeze, punjenih paprika, pihtija, domaćih sušenica i uz hrskavo prase, uz vlasotinačku Plemenku i kultni Rubinov vinjak igralo se i pevalo do zore. Tako je bilo i u Niškim kafanama Kalči, Galiji, Staroj Srbiji i naravno kod Amerikanca pod Goricom. Onaj finiji svet, građanskog porekla išao je u pozorište na novogodišnju prestavu Zone Zafirove ili Ivkove Slave. U hotelu Park bogata lutrija. Glavna nagrada pečeno prase sa jabukom u ustima. Dok se okretala novogodišnja lutrija niški Pol Eenka – Perica Stojančić pevao je Dajanu i Samo jednom se ljubi. Posle Nove godine danima su na ulicama čestitali Novu godinu. Uz vruću rakiju i kiseli kupus, sve do Srpske Nove godine prepričavale su se dovogoštine.

Tako je nekada bilo i ostalo u sećanju i nostalgiji. Zato vam želimo srećnu nišlijsku Novu godinu, pa daj Bože da malo brže uđemo u Jevropu da im pokažemo šta znaju Nišlije meraklije. Samo polako, tek će oni da uče od nas. Živeli.

Piše: Tomislav Santrač

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. E, bese nekad, kad je ovo bio grad, cenjen u SFRJ. Bilo nekad, sad se pripoveda ! Bravo za autora teksta !

  2. Pamtim divne proslave kod Amerikanca! Hvala sto nas podsecate Sta je bilo I Kako je bilo. Toliko je sve drugacije sada, da pomislim da je onda sve bio san! Kazu, bili smo mladi pa je sve bilo lepse… Mozda ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com