Društvo

Srebro na svetskom festivalu gastronomije juniorima niškog Udruženja ugostitelja

Na upravo završenom Međunarodnom takmičenju gastronoma u Turskoj, „Istanbul 2018“ u timu za pobedu, Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, bili su Marija Đorđević, Andrijana Jovanović, Maja Jevtić i Stefan Stanković.

Zadatak juniorskog tima, koji je izborio visoko drugo mesto, bilo je pripremanje jela nacionalne kuhinje na moderan i tradicionalan način, izrada torti i jela od ribe na moderan način. U ovoj poslednjoj disciplini, u jakoj konkurenciji izdominirala je Maja Jevtić, osvojivši zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

„Takmičenja poput ovog u Istanbulu nisu ništa drugo do predstavljanje ugostiteljske ponude zemlje iz koje dolaziš. Preponosna sam naše mlade takmičare, jer su i praktično, pod budnim okom svetskih sudija, pokazali da vladaju kulinarskim veštinama poput iskusnih profesionalaca. Smatram da su na dostojan način predstavili Srbiju i grad Niš na ovoj jedinstvenoj kulinarskoj fešti, i da svi treba da budemo ponosni na njih“, kaže za „Niške vesti“ Ančica Dimitrijević nastavnik srednje Ugostiteljske škole iz Niša.

Među 5.000 takmičara iz 60 zemalja sveta, ekipa niškog udruženja bila je jedini predstavnik Srbije u Istanbulu.

„Ovoga puta pobedila je mladost. Smireni i bez opterećenja pokazali su znanje i kreativnost na najbolji način. Biti drugi na svetu nije mala stvar, pogotovo kada se takmičite sa predstavnicima zemalja koje mnogo novca ulažu u svoje timove. Sada možemo da razmišljamo o smeni generacija i u našoj branši i da ne brinemo za kvalitet“, rekao je Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Pod okriljem niškog udruženja na ovo svetsko takmičenje otišla je i ekipa studenata gastronomije Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca, grada koji je podržao odlazak kompletnog tima u Tursku.

Međunarodni Festival gastronomije „Istanbul 2018“ se održava 16 godina, a o njegovom kvalitetu i značaju svedoče hiljade učesnika među kojima su imena kulinara svetske klase. Organizatori su Svetska kuvarska organizacija i Federacija gastronoma Republike Turske. Razmena iskustava, usvajanje novih trendova i savremenih tehnika rada u oblasti kulinarstva osnovni su cilj ovakvih manifestacija.

Niško udruženje na Gastro-festivalu u Iistanbulu učestvuje od 2010. godine i gotovo nikada se nisu vratili bez medalje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com