Moja pričaObrazovanje

Srebro iz matematike spaja talenat, rad i ljubav

Da je matematika nešto što volim znam još od petog razreda osnovne škole, a onda je ta ljubav postala još veća u srednjoj školi. Tako priču o ljubavi prema matematici, nedavno osvojenoj srebrnoj medalji na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi započinje Andrija Živadinović koji je sada drugi razred specijalnog matemaričkog odeljenja Gimnazije ‚‚Svetozar Marković” u Nišu. Prema rečima profesora matematike u ovom odeljenju Miloša Milosavljevića,  Andrijin rezultat, kada se radi o niškoj deci, spada u najbolji posle rezultata Anđele Šarković. Ovo je druga srebrna medalja sa ovog takmičenja i postignut rezultat je daleko iznad proseka. U srpskom timu je Andrija bio drugi naš najbolji takmičar.

 

 

‚‚Sedmi i osmi razred sam završio u specijalnim odeljenjima za osnovce u Gimnaziji ‚‚Svetozar Marković” u kojoj sam pre godinu dana upisao i specijalizovano odeljenje”- kaže Andrija.

Kaže da je za njega velika prednost što je učenik specijalnog odeljenja koje je po njemu specifično po tome što okuplja najbolje matematičare. Priprema se iz svih oblasti matematike, ali mu je geometrija najdraža.

‚‚Matematika je podeljenja na više predmeta tako da imamo više časova nedeljno i intenzivnije se bavimo matematikom”- dodaje Andrija. ‚‚Kada se pripremamo za takmičenje provodimo više vremena u radu sa profesorima. Imamo i dosta dodatnih časova.”

Objašnjava i kako je izgledalo takmičenje ove godine kada takmičari nisu mogli da otputuju u zemlju domaćina, ove godine to je bila Grčka.

‚‚Takmičenje se samo vodilo kao onlajn, ali smo zadatke radili u Beogradu na Matematičkom fakultetu. Vođe ekipe su skinerirali zadatke i poslali ih  u zemlju domaćina gde su zadaci pregledani. Osvoji sam 20 poena i srebrnu medalju.”

Andrija je zadovoljan rezultatom koji je postigao, ali i rezultatom svoh tima koji u ukupnom skoru osvojio pet medalja, tri srebrne i dve bronzane.

‚‚Sam izbor ekipe je bio krajem avgusta, a na takmičenju smo tim sa jednim ciljem da pokažemo što više znanja i osvojimo što više medalja pri čemu nije važno ko je osvojio koju medalju i ko je od nas bolji.”

Planova za budućnost ovaj mladi niški matematičar ima, ali je kaže, prerano da govori o njima. Za sada je najvažnije da se usresredi na srednju školu i takmičenja.

Prema rečima profesora Miloša Milosavljevića zadaci koje učenici rešavaju na ovako važnim takmičenjima zadaci su jako specifični i originalni i do sada nisu viđeni tako da takmičari ne mogu da primene tehniku reprodukovanja.

‚‚Vežba jeste važna, ali nije presudna. Doduše, neko od učenika može da ima ozbiljnu dozu talenta, ali ako ne vežba neće moći da postigne ovako dobre rezultate. Problemi su ozbiljni i neki od njih su u rangu naučnih radova. Da bi se stvorio dobar takmičar važna je i ljubav prema predmetu i ona je jak pokretač svega. Tu malo šta zavisi od profesora koji može da pomogne, ali niko ne sme da se osloni samo na to. Uveren sam da nekom manjom dozom talenta, ispod kritične doze talenta, ne mogu da postignu ovakve rezultate. Kada se talenat i rad spoje onda je tu i rezultat.”- kaže Milosavljević.

Direktor Gimnazije ‚‚Svetozar Marković” u Nišu Marijan Mišić sa ponosom ističe da su učenici ove škole od kako specijalno matematičko i specijalno odeljenje za fiziku postoje, doneli preko ‚100 medalja sa svetskih takmičenja.

‚‚Kod stote smo prestali da brojimo, ali je ovo 105. ili 106. medalja koju osvajaju naši učenici i to je samo još jedan dokaz da i u ovim, otežanim, okolnostima škola funkcioniše dobro, nastava je kvalitetna, pripreme za takmičenje ne trpe i učenici imaju podršku koja im je potrebna.”- kaže direktor Mišić.

Dodaje da se nekim učenicima koji su donosili medalje i sada imaju kontakte. Škola ne zaboravlja njih, a oni ne zaboravljaju školu.

‚‚Neki od njih su već redovni profesori na fakultetima, neki predaju ovde u specijalnim odeljenjima, neki su u svetski poznatim kompanijama gde rade na razviju sofvera i menadžmenta. Svi oni koji  su pohađali specijalizovana odeljenja postigmi su značajne uspehe. Za nas je to jako važno jer je to najbolja reklama za školu i to što radimo i da Gimnazija ‚‚Svetozar Marković” zaista pruža podršku deci kojoj je ta podrška potrebna”- zaključuje Mišić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com