Sport

Srebro i plasman u B diviziju za reprezentaciju košarke u kolicima

Na Evropskom prvenstvu C divizije u košarci u kolicima koje je održano u Sofiji od 29.07. do 04.08.2019. godine, reprezentacija Srbije je osvojila srebrnu medalju! Ovom istorijskom uspehu je u značajnoj meri doprinelo dvoje mladih stručnjaka sa juga Srbije – pomoćni trener Miljan Hadžović (Niš) i fizioterapeut Anja Lazić (Leskovac). Oni su prethodno sa reprezentacijom učestvovali na celokupnim pripremama koje su se tokom jula i juna održale u Beogradu i Knjaževcu.

Miljan Hadžović, inače trener u KKK „Nais“, jednog od najmlađih srpskih klubova košarke u kolicima, imao je jedan kompleksan zadatak tokom trajanja projekta „Sofija 2019“.

„Moja uloga tokom priprema je bila da sarađujem sa selektorom Slobodanom Banjcem i da zajedno sa koleginicom Anjom Lazić organizujemo trening. Zaduženja su bila različita: kreiranje plana i programa treninga, asistencija tokom treninga, suđenje tokom sparinga, kreiranje jelovnika, prevencija i saniranje povreda, komunikacija sa hotelom, medijima, popravka kolica. Na takmičenju u Sofiji su se u nekim aktivnostima pridružili i predsednik Vladimir Kuzmanović, generalni sekretar Mladen Pajević i član delegacije prof. dr Marko Aleksandrović, pa je tada sve bilo lakše“, objasnio je svoju ulogu Miljan Hadžović.

Anja Lazić, na takmičenju u Sofiji je prijavljena kao fizioterapeut, ali je u opisu posla imala gotovo sve ono što i Miljan Hadžović.

„Moj fokus je bila prevencija i sanacija povreda, pre svega kroz oporavak. Naravno, tokom treninga na pripremama i zagrevanja pred utakmicu na turniru u Sofiji imala sam ulogu pomoćnog trenera. To mi nije bilo teško, jer sam dugo godina trenirala košarku u rodnom Leskovcu“, objasnila je svoje zadatke Anja Lazić.

Na takmičenju u Sofiji je bilo, pored Srbije, još šest reprezentacija. U grupi A su igrali: Češka, Portugal, Bugarska i Mađarska. U grupi B su igrali: Irska, Srbija i Grčka.

Naša rešrezentacija je najpre izgubila od Grčke (61:53), a nakon toga je pobedila maestralnom igrom favorizovane Irce (53:30), pa se kao prvoplasirana u polufinalu „ukrštala“ sa Češkom, reprezentacijom duge tradicije.

Foto: Marko Aleksandrović

Samo polufinale je bilo korak napred, jer je do sada najbolji rezultat bilo peto mesto. U uzbudljivom polufinalu naša selekcija je nadigrala Čehe (62:55), obezbedila medalju i plasman u B diviziju. U finalu za prestiž, bilo je 54:44 za Grke, ali je i srebro na grudima naših reprezentativaca zasijalo zlatnim sjajem.

„Mišljenja sam da smo fizički jako dobro bili pripreljeni, a taktički smo izgledali vrlo ozbiljno, čak i u utakmicama kada smo poraženi. Bili smo veliko iznenađenje, ali smo se trudili na pripremama da imamo igru za svakog protivnika i rešenje za svaku situaciju. Ponosni smo i ispunjeni“, rekao je Miljan Hadžović.

Tokom priprema i na takmičenju u Sofiji nije bilo ozbiljnijih povreda kod igrača. S druge strane, treninzi na pripremama su bili jako naporni, ali je Anja Lazić učinila sve da oporavak između dva treninga bude potpun.

„Putem suplementacije i manuelne masaže, a najviše uz pomoć sna, košarkaši su se odmarali od napora i spremali na novi. Igrači su sledili naše instrukcije dosledno, kao i selektorove na treninzima. Isplatilo se, ne samo rezultatom, nego izbegavanjem povreda“, objasnila je Anja Lazić.

Miljan Hadžović i Anja Lazić su studenti doktorskih, odnosno osnovnih akademskih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV). Kao što je poznato, ova visokoškolska ustanova, kao nijedna druga, vodi računa o podučavanju studenata fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom. Saradnja sa mnogim sportskim savezima osoba sa invaliditetom je izuzetna, a pokazalo se uspehom u Sofiji da je saradnja FSFV i Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS) izuzetna.

„SKKS nekoliko godina sarađuje sa FSFV. Saradnja se intezivirala onog trenutka kada su krenule trenažne aktivnosti KKK „Nais“. Veoma sam zahvalan rukovodstvu SKKS, predsedniku Vladimiru Kuzmanoviću i generalnom sekretaru Vladimiru Kuzmanoviću i legendarnom selektoru Slobodanu Banjcu na uključenju studenata FSFV u stručni štab tokom priprema i turnira u Sofiji. Znam da su zadovoljni njima, a i istorijski rezultat je ostvaren – generacijama čekana medalja“, rekao je prof. dr Marko Aleksandrović.

Sada je na studentima FSFV, Miljanu Hadžoviću i Anji Lazić, da nastave sa svojim školovanjem, ali i da sa iskustvom i znanjima stečenim ovog leta inoviraju rad u KKK „Nais“. S druge strane, na našem društvu je da zadrži ovakav kadar u zemlji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com