Srebro, bronza i dva četvrta mesta za niškog kuvara
Nišlija Aleksandar Vujmilović , student gastronomije na Visokoj hotelijerskoj školi u Bogradu osvojio je dve medalje i dva četvrta mesta na “10. intrnacionalnom kulinarskom takmičenju Južne Evrope 2017.” koje je održano u okviru 26. Međunarodnog sajma Detrop, od 3. do 6. marta u Solunu.
Takmičenje kulinara okupio je više od 450 vrsnih gastronoma i škola kuvanja, koji su se takmičili u 34 kategorije, 23 međunarodne sudije, čije je učešće obavezni deo organizacije Međunarodnog takmičenja,.
Kako objašnjavaju učesnici, takmičilo se u pripremanju modernih jela od svinjskog, jagnjećeg i ribljeg mesa, kao i u novoj disciplinu “Carving” na povrću i voću u kojoj je Aleksandar ostvario zavidan rezultat.
”Osvojio sam srebro , drugo mesto u ovoj disciplini. Kod ovakvih takmičenja, međutim, nije samo cilj osvajanje medalja, to je velika prilika za poboljšanje naše profesije, promocija naše zemlje, pokazujemo našu sposobnost i znanje, ali se i uzimaju ideje naših kolega. Povratne informacije od sudija takođe je vrlo konstuktivno i važan momenat da se poboljša i izbegnu grške u budućnosti”, kaže za Niške Vesti Aleksandar Vujmilović.
Rolovani svinjski file u korici od pistaća s čia semenom, pojašnjava on, zatim pire od pečene bundeve sa đumbirom, demiglas sos sa vinom crvenim biberom, sufle sa mladim kozijim sirom , pire od bebi blitve, kuvani oblikovani celer, cvekla, samo su neka od jela koja su se našla pred žirijem.
“Kulinarski stručnjaci,kuvari,mladi kuvari i gastronomija ,povezuju ljude koji uvek dolaze sa novim i modernim idejama.Obrazovanje ima veliku ulogu i mogu samo da apelujem svim ljudima širom sveta kulinarstva,uprkos starosti da budu moderni,da imaju entuzijazam i uvek spremni za izazove u životu”, Poručuje Aleksandar .
Osim Aleksandra takmičili su se studenati treće i završne godine Visoka hotelijerska škola Bograd.
U kategorija najbolja škola godine (“Najbolje Kuvanje School of the Iear” ) nagrađena je škole Intercollege Kipra. Visoka hotelijerska škola Bograd, osvojila je četvrto mesto. Zadatak je da od modernih jela, preko umetničkih kreacija, do poslastica, u 120 minuta da pripreme svoju radnu površinu, skuvaju jela serviraju i potom da sve počiste.
Radove su, kako objašnjavaju organizatori, ocenjivali predsednik WACS O Thomas A. Gugler na čelu sa sudijama iz Grčke, Amerike, Francuske, Tajvana Katara, Kipra, Meksika, Litvanije, Srbije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Ukraine, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabije, postavljajući veoma visoke standarde jedinstvene kulinarske kreacije sudeći po kriterijumima Svetske kulinarske organizacije WACS.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.