Društvo

Srebro, bronza i dva četvrta mesta za niškog kuvara

Nišlija Aleksandar Vujmilović , student gastronomije na Visokoj hotelijerskoj školi u Bogradu osvojio je dve medalje i dva četvrta mesta na “10. intrnacionalnom kulinarskom takmičenju Južne Evrope 2017.” koje je održano u okviru 26. Međunarodnog sajma Detrop, od 3. do 6. marta u Solunu.

Takmičenje kulinara okupio je više od 450 vrsnih gastronoma i škola kuvanja,  koji su se takmičili u 34 kategorije,  23 međunarodne sudije, čije je učešće obavezni deo organizacije Međunarodnog takmičenja,.

Kako objašnjavaju učesnici, takmičilo se u pripremanju modernih jela od svinjskog, jagnjećeg i ribljeg mesa, kao i u novoj disciplinu “Carving” na povrću i voću u kojoj je Aleksandar ostvario zavidan rezultat.

”Osvojio sam srebro , drugo mesto u ovoj disciplini. Kod ovakvih takmičenja, međutim, nije samo cilj osvajanje medalja, to je velika prilika za poboljšanje naše profesije, promocija naše zemlje, pokazujemo našu sposobnost i znanje, ali se i uzimaju ideje naših kolega. Povratne informacije od sudija takođe je vrlo konstuktivno i važan momenat da se poboljša i izbegnu grške u budućnosti”, kaže za Niške Vesti Aleksandar Vujmilović.

Rolovani svinjski file u korici od pistaća s čia semenom, pojašnjava on, zatim pire od pečene bundeve sa đumbirom, demiglas sos sa vinom crvenim biberom, sufle sa mladim kozijim sirom , pire od bebi blitve, kuvani oblikovani celer, cvekla, samo su neka od jela koja su se našla pred žirijem.

“Kulinarski stručnjaci,kuvari,mladi kuvari i gastronomija ,povezuju ljude koji uvek dolaze sa novim  i modernim idejama.Obrazovanje ima veliku ulogu i mogu samo da apelujem svim ljudima širom sveta kulinarstva,uprkos starosti da budu moderni,da imaju entuzijazam i uvek spremni za izazove u životu”, Poručuje Aleksandar .

Osim Aleksandra takmičili su se  studenati  treće i završne godine Visoka hotelijerska škola Bograd. 

U kategorija najbolja škola godine (“Najbolje Kuvanje School of the Iear” ) nagrađena je škole Intercollege Kipra. Visoka hotelijerska škola Bograd, osvojila je četvrto mesto. Zadatak je da od modernih jela, preko umetničkih kreacija, do poslastica, u 120 minuta da pripreme svoju radnu površinu, skuvaju jela serviraju i potom da sve počiste.

Radove su, kako objašnjavaju organizatori, ocenjivali predsednik WACS O Thomas A. Gugler na čelu sa sudijama iz Grčke, Amerike, Francuske, Tajvana Katara, Kipra, Meksika, Litvanije, Srbije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Ukraine, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabije, postavljajući veoma visoke standarde jedinstvene kulinarske kreacije sudeći po kriterijumima Svetske kulinarske organizacije WACS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com