Društvo

Srbija među zemljama sa najviše sudija

Radni tekst Nacionalne strategija razvoja pravosudja predstavljen je danas u Skupštini grada Niša, a direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da će ta Strategija omogućiti da napustimo maksimu “pravda je spora, ali dostupna” i uvažimo princip da je “spora pravda, negacija pravde”.

Vujić je za Strategiju rekao da se radi o jednom sveobuhvatnom dokumentu koji počiva na principima nezavisnosti, nepristrasnosti i samostalnosti, a poseban fokus u Strategiji dat je jačanju integriteta, stručnosti i efikasnosti u pravosudju.

 

Foto: B. Lj.

“Dobar deo strategije posvećen je unapredjenju efikanosti sudjenja i uvodjenja u sistem alternativnih načina rešavanja sporova, počev od medijacije do drugih alternativnih načina. Time dodatno rasterećujemo sudove da mogu da se posvete složenijim pitanjima”, istakao je Vujić.

On je kazao da je radna grupa Ministarstva pravde prilikom izrade Strategije pravosudja uvek vodila računa da neke dobre ideje budu prilagodjene našim uslovima, a tako je bilo i kod utvrdjivanja broja sudija i tužilaca.

“Još stoji ta činjenica da smo mi medju zemljama sa najvećim broj sudija po glavi stanovnika. Medjutim, tu mora da se ima u vidu šta naše sudije rade, koje su njihove nadležnosti. Za razliku od naše zemlje, ima zemalja gde sudija odlučuje samo o bitnim stvarima, dok sve ostalo rade njegovi saradnici”, naglasio je Vujić.

Prema njegovim rečima, napori za povećanje efikanosti u pravosudju, podrazumevaju i omogućavanje dostupnosti pravde gradjanima.

Foto: B. Lj.

“Čitava reforma našeg pravosudja počiva na činjenici da moramo da učinimo pravdu dostupniju gradjanima, a da istovremeno stvorimo ambijent koji bi bio pravno odgovarajući za investitore i privlačenje investicija”, rekao je Vujić.

Zаmenik direktorа Prаvosudne аkаdemije Mаjdа Kršikаpа izjavila je da Strategije definiše smernice razvoja pravosudja u narednih pet godina, a jedan od ključnih prioriteta je dalje jačanje nezvisnosti sudstva kroz unapredjeni normativni i institucionalni okvir.

Ona je dodala da je krajnji cilj Strategije da za pet godina imamo moderno i efikasno pravosudje. Prema njenim rečima radni tekst Nacionalne strategije razvoja pravosudja rezultat je rada radne grupe sa 30 članova, medju kojima su predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca, advokature, Pravosudne akademije, javnobeležničke komore, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca Srbije, Udruženja sudija i tužilaca, kao i Komore izvršitelja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com