Društvo

„SRBIJA 2019“: Vučić na međunarodnoj vežbi u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija

„Vremenske nepogode ne poznaju granice. Kada narastaju Bosna i Drina isto će da bude i sa Savom. Moraćemo zajednički da se štitimo i da radimo. Isto tako kada imamo nepogode na jugui Srbije one će pogoditi i sever Severne Makaedonije. Moraćemo da pomažemo jedni drugima. Slično je i sa severom Srbije i jugom Mađarske. Moraćemo zajedno da radimo, da štitimo naše stanovništvo, da štitimo živote ljudi.Granice tu više ne postoje i mi više nismo udaljeni ni sa Ruskom Federacijom ni sa Kubom ni sa bilo kojom drugom zemljom u svetu. Uostalom, Rusi su nam i te kako pomogali kad god bi se suočavali od 2007. godine sa sušama, poplavama ili bilo kojom drugom elementarnom nepogodom“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je boravio u Nišu i prisustvovao zatvaranju trodnevne međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“.

Foto: MUP Srbije

Svečanost je počela intoniranjem himni Rusije i Srbije, a prvi zamenik ministra za vanredne situacije, Aleksandar Petrovič Čuprijan koji u Nišu boravi već nekoliko dana, predsedniku Srbije Aleksandru vučiću je darivao poklon sablju.

Predsednik Vučić je naglasio da je potrebno da unapređujemo dve stvari u budućnosti.

„Prva je infrastruktura kojom bi se zaštitili od potencijalnih elementarnih nepogoda, a druga je kako da opremimo ljude koji obavljaju ovaj najteži posao, ali i kako da budu zadovoljni i da žele da rade ovaj težak posao, da rizikuju svoj život“, dodao je Vučić. „To znači da moramo da popravimo njihov standard, da popravimo njihove plate. Što se ovoga poslednjeg tiče hoću vama, dragi vatrogasci i spasioci iz Republike Srbije da kažem da i ove godine možete da očekujete povećanje plate od 10 odsto. Nije malo, a verujem da će dogodine biti isto toliko, pa i još više. Hoćemo da vas motivišemo da radite, mada znam da vi ovo ne redite zbog novca“, kazao je predsednik Vučić.

Kada se radi o infrastrukturi Aleksandar Vučić je najavio da će se graditi još više objekata za zaštitu od poplava, da zaštitimo šume od požara.

„Za sve to je potreban novac, danas ga imamo više nego ranije. Tim novcem sprečićemo da imamo poplavu sutra gde smo je imali juče, kao što je sada nismo imali ni u Mionici, ni u Valjevu, ni u Ivanjici ni u mnogim drugim mestima. Zahvaljujem se i građanima Srbije koji su uvek dobro razumeli kakva je uloga spasioca, vatrogasaca i svih onih koji su svoj život stavljali na kocku da bi spasili druge“, rekao je Vučić.

Foto: MUP Srbije

Građane je pozdravio i Aleksandar Petrovič Čuprijan.

„ Sve je realizovano na visokom nivou,a sve zahvaljujući srpskim spasilačkim timovima i svim ostalim učesnicima“, kazao je Čuprijam i dodao da Gospod čuva ovu zemlju i da se nikada nikakva crna senka ne nadvije nad ovu zemlju.

Međunarodnu vežbu „SRBIJA 2019“, organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije.

Osim predstavnika Srbije i Rusije, učesnici trodnevne vežbe su i spasilački timovi iz Turske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kube, kao i pripadnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra, saopštio je ranije MUP.

Foto: MUP Srbije

Tokom vežbe spasilački timovi imali su priliku da provežbavaju združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica razornog zemljotresa i pratećih opasnosti. Cilj ove vežbe je razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme i vazduhoplova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com