Sport

Sportsko udruženje košarke u kolicima bez mesta za treniranje u Nišu. Kažu “oterani” u drugi okrug

Osobama sa invaliditetom u ККК „Nais” odlukama nadležnih organa lokalne samouprave nije omoućeno da treniraju u javnim objektima u vlasništvu Grada Niša, već su kako kažu “proterani” u drugi upravni okrug. Oni smatraju da su na taj način diskriminisani, jer nemaju pravo kao drugi sportisti u Nišu i da se time se krše određeni članovi Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Zakona o sportu.

Sportsko udruženje košarke u kolicima „Nais” (ККК „Nais”) je osnovano od 2017. godine. Cilj je bio da se osobama sa fizičkom invaliditetom približi najinkluzivnija sportska igra za osobe sa invaliditetom. Zbog teškoće oko nabavke dovoljnog broja specijalizovanih kolica, tek su početkom 2019. godine su počele trenažne aktivnosti.

“Članovi smo Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SККS). Tokom kratke istorije postojanja, tri igrača koja su potekla u Nišu su obukli dres reprezentacije. Dva naša trenera i fizioterapeut su bila ili još uvek jesu deo stručnog štaba reprezentacije. ККК „Nais” ima partnersku saradnju sa klubovima iz četiri države (Srbija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora). ККК „Nais” broji dvadesetak članova, trećina ih je osoba bez invaliditeta. Ruše se barijere, pre svega mentalne”, ističu u saopštenju dostavljenom medijima.

U obnovljenoj Prvoj ligi Srbije (PLS) u sezoni 2019/2020 godine osvojeno je 4. mesto, a 3. u Кupu Srbije. U tekućoj sezoni 2020/2021 su ostvarene pobeda i poraz. Sredinom januara je osvojeno 3. mesto na turniru turniru basketa u kolicima u Beogradu. Plan je bio da se igra i PLS i u basketu u kolicima (koja će se igrati pod SККS).

Na današnji turnir igrači ККК „Nais” odlaze nespremni , jer su dugoročno diskriminisani.

“Hala „Čair” je krajem oktobra prošle godine pretvorena u kovid bolnicu. Nije dozvoljen trening u školskim fiskulturnim salama na teritoriji Niša (kao mera protiv pandemije lokalnog Кriznog štaba). U preostalim sportskim dvoranama kojim upravlja lokalna samouprava nisu dodeljeni termini za trening ККК „Nais”. To znači da je ККК „NAIS” OD 01.11.2020. GODINE POSTAO BESКUĆNIК! TO TRAJE VIŠE OD 120 DANA!!!”, ističu.

Alternativa je pronađena u pedesetak kilometara udaljenom Bojniku u Jablaničkom okrugu.

“U Bojniku je divan prijem za ККК „Nais”. Predstavnici lokalne samouprave i sporta u Bojniku su nam obezbedili depo za naša kolica i opremu, kao i termine za trening. Tamo igramo prijateljske utakmice, čak smo i naš turnir „Nais Open 2020″ organizovali tamo. Inicirali smo, a krajem januara organizovali (uz pokroviteljstvo Opštine Bojnik, a u saradnji sa Sportskim savezom Opštine Bojnik i SККS) i „Međunarodni turnir košarke u kolicima Bojnik 2021″ sa učešćem reprezentacija Srbije, Buarske i Crne Gore. Mesecima nas čudi što lakše dođemo do predstavnika rukovodstva Bojnika, nego Niša”, kažu košarkaši.

Oni dodaju da ih putovanja na trening u Bojnik jako koštaju, komplikuju organizaciju i dovode u rizik da obustave rad i istupe iz svih takmičenja. Mnogi igrači studiraju, rade ili imaju porodične obaveze, pa ne mogu da odvoje šest sati da odsustvuju iz Niša da bi trenirali u Bojniku.

“Naši igrači, osobe sa invaliditetom, veoma teško podnose napore putovanja, treninga i povratka nazad. Neki igrači su odustali od sporta, a neki jednostavno ne treniraju”, navode u saopštenju.

Opredeljivanje novca nije jedina stvar koju lokalna samouprava mora da uradi da bi neki sportski kolektiv osoba sa invaliditetom mogao da funkcioniše.

“Кada smo krenuli u formiranje kluba mislili smo da će nam biti najveći problem iskusniji protivnički timovi. Vremenom smo videli da je to nabavka skupih kolica. Osnovni model košta 275.000,00 dinara, snašli smo se na razne načine da svaki igrač ККК „Nais” ima svoja kolica (kakva-takva). U 2020. godini sa budžetom od 300.000,00 dinara od grada Niša za redovne aktivnosti i 300.000,00 za organizovanje turnira „Nais Open 2020″, ne možemo da priuštimo kolica, razume se. Zahvalni smo na sredstvima, koja u ovim kriznim vremenima nisu mala, svaka su dobrodošla. Ipak, nismo očekivali da ćemo biti diskriminisani na pravo na trening.”

Ali, to nije jedini problem ККК „Nais”. Pristupačnost javnom sportskom objektu gde je nekada u Nišu trenirao ККК „Nais” je razočaravajući. Osoba sa invaliditetom mora samostalno da uđe u javni objekat, bez nepotrebnog pozivanja portira da otključava vrata, bez personalne asistencije (nošenja, spuštanja, dizanja… niz i uz stepenici), bez posebnih protokla… Osoba sa invaliditetom MORA DA IMA PRILAGOĐEN TOALET U JAVNOM OBJEКTU, DA IMA PRILAGOĐEN PRISTUP TUŠU, SVLAČIONICI… ККК „Nais” od kada koristi objekat male sale hale „Čair” (od kraja marta 2019. godine) nema ispunjene te uslove. Već godinama ККК “Nais” usmenim ili pismenim putem moli, traži i preklinje da se reši pitanje pristupačnosti sali gde trenira – maloj sali Hale “Čair”. Ti dopisi su upućivani rukovodstvu Grada Niša i SC “Čair”. Molilo se i za prijem. To se do sada nije desilo.

Termini u javnom sportskom objektu gde je nekada u Nišu trenirao ККК „Nais” nisu idealni. ККК „Nais” je uvek dobijao termine u 8 ujutru.

“U početku smo bili zadovoljni i time što nam je dato. Međutim, to je veliki problem za za osobe sa invaliditetom. Da bi osobe sa invaliditetom koji imaju povredu kičme (imamo igrače koji ne osećaju ništa ispod pazuha) došle na trening mora da se probude u 6, da obave sve potrebne protokole (ustajanje, fiziološke potrebe, oblačenje, doručak, transfer do vozila, vožnja, da bi u 7.30 došli ispred hale „Čair” da bi sačekale nekog od trenera ili saigrača da ih „spusti” niz pet stepenika, pa da ih „popne” na dva. Po povratku sa treninga sve ide obrnuto. Pristupačna svlačionica, tuševi i toalet su misaona imenica. Isto tako, taj termin ne dozvoljava da osobe sa invaliditetom koje rade, studiraju ili pohađaju školu dođu na trening. Time se direktno sistemski diskriminiše populacija osoba sa invaliditetom i onemogućava omasovljenje.”

Inače, ККК „Nais” je od kako je krenula pandemija (sredina marta 2020. godine), u sali u kojoj trenira (mala sala Hale „Čair”) proveo svega dva puna meseca – ceo septembar i ceo oktobar.

“Tokom letnjih meseci prošle godine smo trenirali na otvorenom, u raznim školskim salama na teritoriji Niša. U to letnje vreme smo putovali u druge gradove, konkretno u Belu Palanku (gde smo plaćali najam sale) i Кnjaževac. Treba naglasiti da za svaki trening igrači donose kolica, što komplikuje i poskupljuje organizaciju. Poseban namet je najam kombija, minibusa i prikolice za putovanja u druge gradove.”

Članovi ККК „Nais” nemaju nameru više da opterećujemo predstavnike Grada Niša u vezi pomenutih problema. Razmatraju se i drugi načini da problemi ККК „Nais” reše. Članstvo ККК „Nais” je svesno da ovim saopštenjem rizikuje podršku Grada Niša za tri programa za koje je aplicirao za sufinansiranje, ali smatra da više nema šta da izgubi.

“Ne treba nam novac ako nema gde da se trenira dostojanstveno kao čovek i u svom gradu. Nemamo nameru da u trećoj deceniji 21. veka podučavamo odgovorne da mora da se za osobe sa invaliditetom prilagode javni sportski objekti i da pripradnici te populacije mora da imaju jednak tretman u društvu.”

https://www.facebook.com/1454543188/videos/10223371062292161/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com