Društvo

Sporne presude za novčane naknade NSZ nezaposlenima

Iako je u poslednjih nekoliko godina doneto oko 20.000 pravosnažnih presuda protiv Nacionalne službe za zapošljavanje za nepravilan obračun novčanih naknada za nezaposlene, Vrhovni kasacioni sud doneo je “novu” metodologiju obračuna koju Advokatska zajednica Niša smatra “ narušavanjem poverenja građana u sudstvo”. U pritužbi koju su uputili Vrhovnom kasacionom sudu,  oni tvrde da se ovim tumačenjem krši Ustav, remeti sudska praksa i povređuju prava građana na sudsku zaštitu. Krivičnu prijavu podneli  su protiv direktora Nacionalne službe za zapošljavanje iz Beograda zbog, kako kažu, ometanja pravde.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) isplaćivala je manje novčane naknade za nezaposlene od zakonom propisanih, a sudovi  u Srbiji su u prethodnih nekoliko godina donosili presude u korist onih koji su tužili. U Advokatskoj zajednici Niša kažu da je do sada doneto oko 20.000 pravosnažnih presuda po kojima je NSZ morala nezaposlenima da isplati razliku koja je nepravilnim obračunom stvorena. Njima je, na osnovu ovih sudskih presuda,  iz republičkog budžeta isplaćivano u proseku između 10 i 40 hiljada dinara.

„U donošenju ovih presuda učestvovalo je najmanje 500 sudija osnovnih i viših sudova Republike Srbije. Samo nekoliko, pet ili šest sudija presudilo je drugačije.  Umesto da se i tih desetak slučajeva uskladi sa desetinama hiljada istovetnih predmeta, Građansko odlejenje Vrhovnog kasacionog suda  21. januara 2017. godine donosi pravno tumačenje metodologije obračuna novčane naknade za slučaj nezaposlenosti po kojem su svih 500 sudija obavezni da se povedu za primerom onih  pet, šest sudija“, piše u saopštenju za javnost Advokatske zajednice Niš.

Zato je Advokatska zajednica  Niš zatražila prijem kod predsednika Vrhovnog kasacionog suda i uputila pritužbu  na rad Građanskog odeljenja ovog suda.

Advokati kažu da dodatni problem predstavlja i oko 10.000 presuda koje nisu postale pravnosnažne, ali su već naplaćene od NSZ. Novim tumačenjem Vrhovnog kasacionog suda, oni koji su po ovim presudama uzeli novac, po svoj prilici, moraće i da vrate.  U NSZ Filijali Niš,  potvrdili su  “da se u saradnji sa nadležnim državnim institucijama razmatra način naknade štete, nastale neosnovanim isplatama iz sredstava budžeta Republike Srbije i obeštećenja od lica kojima je na osnovu nezakonitih presuda isplaćena razlika novčane naknade”.

Advokati smatraju da ove presude nisu nezakonite i da će se, u slučaju da NSZ zaista potraži povraćaj novca,  napraviti diskriminacija među građanima.

„Jedni će u istoj pravnoj stvari dobijati sporove, a drugi će sporove gubiti, uz neviđen haos nepotrebnih održavanja novih ročista i ponovnih izjašnjavanja veštaka, čime se smanjuje efikasnost sudova, a povećavaju troškovi postupka „ kažu niški advokati.

U NSZ Filijali Niš, potvrdili  su da su sudovi počeli sa usklađivanjem  prakse sa pravnim stavom Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojim je potvrđeno da NSZ zakonito i ispravno obračunava i isplaćuje novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti.  Ovim je, kako kažu,  potvrđena ispravnost obavezujuće preporuke Državne revizorske institucije iz 2012. godine, koju je Nacionalna služba za zapošljavanje primenila prilikom obračuna i isplate novčane naknade.

“Apelujemo na korisnike novčane naknade kojima se brojni advokati obraćaju sa predlogom da pokrenu sudske sporove protiv NSZ, da se o ovim činjenicama podrobno informišu kod nadležnih institucija, jer u novonastalim okolnostima dolaze u situaciju da će snositi sve troškove postupka, u koje spadaju takse na tužbu i presudu, kao i naknade troškova veštačenja i punomoćnika – advokata”, rekli su Niškim Vestima u NSZ Filijali Niš.

Advokatska zajednica Niša podnela je i krivičnu prijavu protiv direktora NSZ  Zorana Martinovića iz Beograda zbog  ometanja pravde, jer je kako piše u prijavi, dopisom od 13. februara izvršio pritisak na predsednike Osnovnih sudova u Republici Srbiji. Advokati kažu  da u spornom dopisu piše  da će “NSZ imajući u vidu sumu ukupno isplaćenih budžetskih sredstava po ranijim presudama, PRATITI dalje postupanje svakog pojedinačnog suda”, što im obeležja krivičnog dela ometanje pravde.

Oni tvrde  da pred niškim sudovima, po osnovu nepravilnog obračuna novčanih naknada nezaposlenima,  ima oko 3000 presuda, od kojih je oko 1000 pravosnažnih, a otprilike još toliko čeka sudski epilog.

Advokati upozoravaju da je pred sudom u Strazburu  najviše žalbi na sudske presude  iz Srbije, što direktno utiče na  poglavlja 23 i 24 koja su bitna u procesu integracije naše zemlje u Evropsku uniju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com