Društvo

Sporan izbor direktora u gimnaziji „Stevan Sremac“, ministar nem na zahteve prosvetara

Više od mesec dana prošlo je od kada su zaposleni u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” zatražili sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem zbog njegove i odluke Školskog odbora da dosadašnji direktor gimnazije Milan Stojanović ne bude više na toj funkciji, ali poziv za sastanak još nisu dobili.

Nastavnici najstarije niške gimnazije su u međuvremenu poslali otvoreno pismo ministru i zatražili od njega da poštuje stav zaposlenih da se direktor te škole ne menja i da reaguje zbog toga što je, kako navode, bilo propusta Školskog odbora u izbornoj proceduri. To pismo je takođe ostalo bez odgovora.

Na konkurs gimnazije “Stevan Sremac” raspisan marta ove godine prijavila su se dva kandidata, a na sednici Nastavničkog veća za ponovni izbor dugogodišnjeg direktora Milana Stojanovića izjasnila su se 62 zaposlena od ukupno 80 prisutnih. Medjutim, Školski odbor je samo par dana kasnije za direktora izabrao profesorku srpskog jezika te gimnazije Jelenu Milošević, koja je odnedavno i samostalni odbornik u niškoj Gradskoj opštini Medijana.

Zaposleni u gimnaziji kazali su da smena direktora treba da usledi u avgustu, tako da se nadaju da će do tada uspeti da dodju do ministra prosvete kako bi mu ukazali na nepravilnosti u izbornoj proceduri i podsetili ga na izjavu iz 2018. godine u kojoj je istakao da “tamo gde postoji jasna podrška kolektiva nekom kandidatu, ne gledamo kako se izjasnio Školski odbor”.

Zaposleni takodje veruju da je u izbor direktora Prve niške gimnazije politika “umešala prste” i da pojedini članovi Školskog odbora nisu glasali po svojoj savesti već po nalogu “sa strane”.

Predstavnik zaposlenih Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, profesor ustava i prava gradjana Ivan Mitić rekao je da zaposleni ne mogu da se pomire sa tim da je ministar uvažio odluku Školskog odbora i pored krupnih propusta u radu tog tela.

“Od osmoro članova Školskog odbora koji su prisustvovali sastanku na kome se odlučivalo o izboru direktora, njih šestoro glasalo je van prostorije u kome se sastanak održavao. Na kraju sastanka Školski odbor nije potpisao zapisnik, već je to uradio tek sutradan. Nastavničkom veću je neprihvatljivo i to da je Školski odbor prilikom donošenja odluke o direktoru ignorisao činjenicu da se za dosadašnjeg direktora izjasnilo više od tri četvrtine zaposlenih. Mišljenja smo i da je prosvetna inspekcija svojim nepostupanjem po prigovorima na izbornu proceduru prekršila odredbe Zakona o prosvetnoj inspekciji”, rekao je Mitić.

Predsednica Školskog odbora, profesor hemije u gimnaziji “Stevan Sremac” Snežana Simić potvrdila je takodje da je bilo propusta u radu tog tela, da je šestoro članova odbora glasalo u susednoj prostoriji i da po završetku izbora nije sastavljen zapisnik.

Direktor gimnazije “Stevan Sremac” Milan Stojanović rekao je da je kao učesnik konkursa podneo prosvetnoj inspekciji prigovor zbog nepoštovanja procedure glasanja.

“Većina članova Školskog odbora nije glasalo u kancelariji gde se sastanak održavao, već su jedan po jedan odlazili u susednu prostoriju. Glasanje u prostoriji koja je prazna otvara prostor za manipulacije i slikanja listića. To je isto kao kada bih podelio vežbanke deci i rekao im: ‘Idite kući, tamo uradite zadatke, a onda vratite vežbanke'”, istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, po završetku Školskog odbora kandidatima je trebalo da se zvanično pročitaju rezultati, ali su se oni razišli bez toga i bez ikakvog zapisnika o onome što su radili.

“Po važećim propisima prigovor koji sam uložio prosvetnoj inspekciji na rad Školskog odbora odlaže odluku ministra o izboru direktora, ali je i pored toga ministar doneo rešenje o izboru drugog kandidata za direktora”, izjavio je Stojanović.

Kako je kazao Stojanović, prosvetna inspekcija nije postupila po prigovoru tako da ga prihvati ili odbaci, što daje mogućnost žalbi drugostepenom organu, već mu je poslala odgovor na prigovor, “kao pismo sa letovanja”, za koji ne postoji pravni lek.

“Inspekcija je u odgovoru citirala zakon koji opisuje proceduru izbora direktora i u kome se navodi da ministar može da traži ponovno raspisivanje konkursa ukoliko zaključi da je bilo nekih nepravilnosti u izboru. U odgovoru takodje stoji da oni nemaju ingerencije da postupaju i da je na ministru da odluči da li je bilo nepravilnosti. Posle takvog odgovora ne preostaje mi ništa drugo osim da pokrenem upravni postupak pred sudom”, istakao je Stojanović.

On smatra da u slučaju izbora direktora u gimnaziji “Stevan Sremac” došlo do politizacije inspekcije i ismevanja zakona.

“Postoji sumnja da je motiv za postupanje Školskog odbora i prosvetne inspekcije bilo nešto sasvim drugo, a ne kvalitet kandidata, pri tom ne kažem da je koleginica loš kandidat. Medjutim činjenica je da imamo paradoksalnu situaciju da Nastavničko veće koje odlično poznaje oba kandidata donese jednu odluku, a Školski odbor koji ih ne poznaje, ili poznaje mnogo manje, donese suprotnu odluku”, istakao je Stojanović.

Foto: Arhiva

Kako je kazao Stojanović, od 2003. godine od kada je direktor gimnazije “Stevan Sremac”, Školski odbor nije imao ni jednu primedbu na njegov rad.

Prosvetna inspekcija Odeljenja prosvetne inspekcije Niš nije se oglasila povodom, kako zaposleni tvrde, kršenja procedure u izboru direktora gimnazije “Stevan Sremac”.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije podržala je stav zaposlenih u gimnaziji da kolektiv mora da bira direktora.
U pismu se takodje navodi da je Unija pratilla sve uspehe gimnazije “Stevan Sremac” ali da očigledno svi ti uspesi nisu dovoljni da ih zaobidje “epidemija postavljanja partijski skrojenih direktora po meri lokalne samouprave”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com