Stare vesti

Spomenik sestrama Baković

Sigurno ste nebrojano puta prošli kružnim tokom kod parka Čair ali retko kad zagledali u spomenik koji stoji tu sa desne strane. Spomenik posvećen partizanskim herojima sestrama Baković.

Ko su sestre Baković?

Verovatno mnogi od vas pomisliće Nišlijke sa Palilule članice NOB koje su stradale u drugom svetskom ratu i postale narodni heroji. Međutim nije tako. Sestre Baković Zdenka i Rajka bile su aktivistkinje SKOJ-a iz Zagreba i stradale su od ustaške policije 1941 godine.

Interesantno je da istražujući o njihovom životu zaključujemo da je on mogao biti potpuno drugačiji. Rođene su u Boliviji u gradu Oruro u bogatoj porodici hrvatskog emigranta koji se u Boliviji bavio hotelijerstvom. Zdenka i Rajka kao i njihovo dvoje braće su tamo i rođene. Nakon odrastanja kako je to uobičajeno i dan danas, njihov otac donosi odluku da mu se deca školuju u Jugoslaviji i negdje sredinom 20-ih godina one dolaze u Jugoslaviju prvo na Brač, a kasnije i u Zagreb. Zdenka nije učila neku višu školu radila je u Singeru kao švalja, dok je mlađa Rajka upisala filozofski fakultet na odseuk Romanistika.

Foto: Vladimir Jovanović

Njih dve su se rano upoznale sa komunističkim idejama i ubrzo se uključile u rad Saveza komunista Jugoslavije. Kako je posle očeve smrti finansijska situacija u porodici postala loša, pokrenule su privatni biznis te su kupile jednu trafiku koja je ubrzo postala sedište levičarski ideja i “centar za vezu” komunističke partije Hrvatske.

Mladi ljudi okupljeni oko komunističkih ideja, bili su “kuriri” koji su prenosili obaveštenja o aktivnostima i delovanjima partiije, pa su samim tim i stalno proganjani i praćeni od strane policije. Tako je krajem 1941. godine, neko od ilegalaca uhapšen i bio primoran da oda ostatak ekipe.

Sestre Baković su u noći 20 decembra uhapšene i odvedene u policijsku stanicu, gde su bile podvrnute mučenju i ispitivanju kako bi odale ostale ilegalce. Zdenka i Rajka su se hrabro držale, nisu odale nikog. Posle nekoliko dana mučenja Rajka je otpremljena u bolnicu sa višestrukim prelomima, upalom pluća i podlivima od batina gde ubrzo umire, dok je Zdenka izbegla mučenje skočivši sa četvrtog sprata policijske stanice i preminula od posledica pada. Posle rata ukazom predsednika FNRJ Josipa Broza Tita Rajka i Zdenka su proglašene narodnim herojima.

Odakle onda bista u Čairu?

Bista je podignuta 1988. godine povodom bratimljenja zagrebačke mesne zajednice nazvane njihovim imenom i niškog Čaira. To je danas jedan od pet spomenika u Nišu koji je posvećen ženama narodnim herojima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com