DruštvoLica Niša

Spomenik se “raspada”! Niški novinar predložio da se ploče skinu da ne povrede nekoga

Smiljković: Ja ću sam da srušim ove ploče sledeće nedelje

Iako stanje spomenika caru Konstantinu na keju kraj Nišave već odavno brine Nišlije, možda najglasnije je to “primetio” niški novinar Marko Smiljković objavom na društvenoj mreži Facebook.

On ističe da je možda pametnije da se dekorativne ploče skinu sa betonskog postolja spomenika dok se to “slučajno” ne desi i ne povredi nekog prolaznika. Ako znamo da u večernjim satima na keju bude i više stotina mladih Nišlija ovo jeste realna opasnost.

“Ljudi, ploče na postamentu su se skroz odvojile od maltera na spomeniku Caru Konstantinu na keju. Teške su preko 100 kilograma i mogu ozbiljno nekog da povrede. Klate se, samo što ne padnu. Tu se šetaju deca, nemoj da se igramo. Ako neko nadležan ne reaguje i ne sagleda ovo, ja ću sam da srušim ove ploče sledeće nedelje. Obzirom na to da je spomenik poklon Vatikana, nemoj da je nekom palo na pamet da moj gest ima neku religijsku pozadinu, bože sačuvaj. Al bolje ja da srušim ove oplate gavranova nego da povrede nekog. Jeste to krivično delo, al’ ja da svaki dan šetam tu decu i da ga gledam tako skasanog, ne mogu. Možda će ružno da izgleda tako obrušen, al bolje i tako, nego ne daj bože…”, ističe Smiljković u objavi na Facebook-u.

Spomenik posvećen caru Konstantinu na keju, koji je Gradu Nišu poklonila Katolička crkva još pre deset godina, kada je obeležen jubilej – 17 vekova Milanskog edikta, pretrpeo je oštećenja već posle dve godine. Tada su se videle prve napukline na postamentu a ostao je tada i bez ploče sa natpisom “Za slobodu, oslobođeni” i brojeva 17 vekova Hrišćanstva “313-2013”.

Grad je prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski upoznat sa tim u kakvom se stanju spomenik nalazi, ali nažalost bez saglasnosti autora ne može ništa da učini.

“Još uvek nemamo saglasnost autora koja je neophodna da bi se spomenik sanirao”, rekla je Sotirovski Niškim Vestima.

Spomenik koji simbolizuje put od početka čovečanstava do hrišćanstva, je delo Dragana Radenovića, otkriven je u krajem 2013. godine. Od  prvog dana kada je postavljen, podeljena su mišljenja javnosti o njegovom izgledu, a ako znamo da o ukusima ne treba raspravljati, jedino je tačno to da je ovaj spomenik umetničko delo koje je poklon gradu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Svi se ovde pravi ludi ! Spomenik je bio na meti vandala, lopova i kvazi nacionalista ! Pritom, nije redovno ni odrzavan ! Ako je problem, sto ga je Vatikan donirao, trebalo ga je odmah odbiti a ne da bude ,jos jedna sramota ove kasabe ! Ima umetnicku i istorijsku vrednost, poklon je u cast 17 vekova Milanskog edikta a ako nam nije potreban, i nema ko da ga odrzava, postoje kulturnije sredine, koje bi ga prihvatile ! Dobronamerno, uz postovanje Smiljkovica !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com