Stari Niš

Spomenik Oslobodiocima Niša

Smešten je u samom centru grada, na Trgu kralja Milana, i obeležava razdoblje oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca.

Iako je ideja da se spomenik sagradi na trgu kralja Milana nastala još 1897. godine, a povod je bio 20 godina od oslobođenja od Turaka, na izgradnju spomenika čekalo se punih 40 godina.

Spomenik je izrađen od crnog mermera i sastoji se od šireg postolja sa četiri reljefa, bronzane skulpture i visokog postamenta u čijem je donjem delu postavljen splet figuralnih kompozicija ratnika u borbi. Ako bolje zagledamo primetićemo friz kojim je prikazana borba Stevana Sinđelića na Čegru, Kole Rašića koji diže ustanak zajedno sa nišlijama, srpsku vojsku koja je od 1809. do 1918. u više navrata oslobođa Niš.

Na vrhu spomenika je konjanik – „Vesnik slobode” u prirodnoj veličini, sa zastavom slobode na kojoj su četiri S (Samo sloga Srbina spasava).

Spomenik je otkriven 28. juna 1937. godine, na dan proslave 60-godišnjice oslobođenja Niša od Turaka.

Ova monumentalna skulptura je jedno od najznačajnijih ostvarenja novije jugoslovenske skulpture, a autor je Anton Augustinčić, poznati zagrebački vajar. Stavljena je pod zaštitu države 1983. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com