Društvo

Spomenik nenasilju najverovatnije do kraja godine u parku Svetog Save

Na inicijativu porodice tragično nastradalog studenta medicine pre skoro devet godina, Vuka Stoiljkovića, spomenik nenasilju, do kraja godine trebao bi da bude podignut u parku Svetog Save, posvećen svim tragično preminulim mladim osobama stradalim od verbalnih i fizičkog nasilja.

Prema najavama nadležnih spomenik bi trebalo da bude otkriven do kraja godine, a izgradnju će finansirati Grad.

Nakon što je Gradsko veće usvojilo predlog o podizanju Spoemnika nenasilju u Svetosavskom parku, predlog se našao na dnevnom redu Skupštine Grada.

Dragan Jovanović, deka Vuka Stojiljkovića kazao je da to nije bila samo njegova i ideja njegove ćerke Mirjane, majke pokojnog Vuka, već da je pokrenuta i peticija širom Srbije da se Vuku podigne spomenik.  Nesreća je pre osam godina na protestima okupljala hiljade građana koji su protestima protiv nasilja pružali podršku porodici i prijateljima ubijenog studenta.

“U Srbiji smo imali 1370 potpisa sa zahtevom da se podigne spomen obeležeje za Vuka, a ti potpisi nisu bili samo iz Niša.  Čak su bili i protesti u Novom Sadu. Kroz taj zahtev smo pokušali i da udovoljimo tim ljudima koji su tražli svojim potpisima.  Zahvaljujem se Savetu za kulturno stvaralaštvo što je usvojio naš predlog, da to ne bude samo spomen-obeležje, već spomenik”, kaže Jovanović.

On kaže da je na idejnom rešenju spomenika predviđeno da bude ispisano najmanje deset imena, koji su takođe tragično nastradali. Kaže da je svakako najveća bol za porodicu što je Vuk otišao, kao što svako boluje zbog svog izgubljenog člana.

“Prihvatili da spomenik bude postavljen bilo gde, samo da bude postavljen. Mi smo pošli od toga da je tamo nastradao i da treba da bude baš tamo, pored sata u parku Svetog Save, jer ko god tu prolazi videće taj spomenik i to će biti jedna velika opomena”, priča deka pokojnog Vuka.

Adriana Anastasov, većnica resorno zadužena za kulturu i turizam  podsetila je da će ovaj spomenik biti opomena svim mladim ljudima da se problemi ne rešavaju nasiljem jer može doći do tragičnog ishoda.

“Ja bih ovom prilikom htela da se zahvalim Skupštini Grada i svim odbornicima, ako budu jednoglasno izglasali. Ako ovaj predlog usvoje odbornici na sednici Skupštine Grada, Kancelarija za lokalni razvoj će raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.  Zatim sledi konkurs za izbor izvođača i sve ostalo. Imamo samo to idejno rešenje, ali očekujem da će do  kraja godine biti izgrađen spomenik, koji će biti jedinstven u Srbiji”, kaže Anastasov.

Predviđeno je da spomenik bude podignut u parku na Bulevaru,  ali će Zavod za urbanizam odlučiti preciznije na kojoj će to parceli biti.

Podsetimo, Vuk Stoiljković bio je student medicine. Oko 20 sati uveče, 10. februara 2014. godine izboden je nožem četiri puta. Student je preminuo jer mu je bila presečena glavna arterija, dok je njegov ubica pobegao koga je policija ubrzo identifikovala. Počinitelju je kazna sa 12 i po preinačena na 12 godina zatvora, a olakšavajuća okolnost je da je počinitelj u tom trenutku imao 19 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com