Društvo

Spomenik nenasilju biće postavljen na proleće u parku Svetog Save

"Polet", spomenik nenasilju koji će biti postavljen u parku Svetog Save, biće završen do kraja godine, izjavila je gradska većnica za kulturu, Adriana Anastasov na današnjoj sednici gradskog veća.

„Konkurs sa Spomenik nenasilju je završen. Izabran je izvođač radova, potpisan je ugovor i sada slede pripremni radovi pre uvođenja u same radove. To će biti u toku ovog meseca i Grad Niš će vas blagovremeno obavestiti. Biće gotovo do proleća ako sve bude u redu”,  istakla je Anastasov.

Na postolju će biti ispisani stihovi Mike Antića:

“Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica”.

Spomenik nenasilju biće podignut u parku Svetog Save, na inicijativu Mirjane Stojiljković, čiji je sin Vuk ubijen 10. februara 2014. godine. Stojiljković, koji je u to vreme imao 22 godine i studirao medicinu, podlegao je ranama koje mu je nožem zadao student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Dimitrije Stevanović (20), nakon kraće rasprave u jednom od kafića u parku. Viši sud u Nišu osudio je Stevanovića na 12 godina zatvora.

—————————————————————————————————————————

Spomenik nenasilju “Polet  osmišljen je tako da  predstavlja novi visinski reper na predviđenoj lokaciji. Glavni element spomenika su beli golubovi koji su postavljeni tako da izgleda kao da poleću ka nebu. Opšte je poznato da beli golub ima više značenja. On predstavlja simbol mira, ljubavi, novih početaka, časti, slobode, kao i anđele čuvare. Sa ovom simbolikom predloženo rešenje obeležava uspomenu na tragično preminule mlade osobe i svako golub predstavlja jednu žrtvu nasilja. Beli golubovi lete iz metalnog kaveza i oslobađaju se društvenih stega. “Polet” je visine 10 metara i po obliku podseća na zvonike Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene sa jedne strane, i na solitere sa druge strane zadate lokacije .Svojom veličinom spomenik jasno opominje prolaznike, ukazuje na bitnost teme i neguje kultutu sećanja, ali nije masivan pa ne omera vizuru, već se kroz njega može sagledati okolina. Rešenje je moderno i simbolično i znatno će ulepšati prostor Parka Svetog Save. Na postolju spomenika ispisani su stihovi pesnika Mike Antića : “Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica: “Ovi stihovi dodatno upućuju na mlade nastradale ljude i pored njih na postolju se mogu ugravirati i imena preminulih – piše u opusu autora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com