Stari Niš

Spomenik knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša

Spomenik knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša 1878. godine nalazi se u niškoj tvrđavi.

Podignut je 1902. godine povodom 25-te godišnjice oslobođenja Niša i prve godišnjice smrti kneza – kralja Milana Obrenovića

Opis spomenika

Spomenik u obliku puščanog metka, sa čaurom od belog, a zrna od ružičastog granita postavljen je u tvrđavi, sa leve strane glavne ulazne staze, na prostoru omeđenom stubovima povezanim lancima. Na vrhu stubova postavljene su metalne kugle, korišćene kao topovska đulad u borbama za oslobođenje Niša od Turaka 1878. godine.

spomenik-moSam spomenik nalazi se na središnjem delu ograđenog prostora dvostepenom postolju. Na postolju je ploča sa natpisom „Milan M. Obrenović knjaz srpski oslobodi Niš 28. dekembra 1877. godine“.

U donjem desnom uglu ploče zapisani su inicijali V.K. – Vićenco Kaliterna, italijanski majstor, kamenorezac, tvorac ovog interesantnog spomenika. Njegovo ime je ubeleženo i na reprezentativnoj česmi u Čairu iz 1903. godine.

Jedinstven po obliku -puščanom metku- spomenik je istovremeno i simbol Tvrđave vojnog objekta. Spomenik obeležava borbu za oslobođenje Niša od Turaka.

Srpska vojska, sastavljena od Moravskog i Šumadijskog korpusa i Drinske divizije, sukobljavajući se od 3. do 29. decembra 1877. godine sa jakim turskim snagama skoncentrisanim u Nišu, uspela je da oslobodi grad.

Ovaj spomenik je posvećen glavnokomandujućem knezu Milanu Obrenoviću i srpskim vojnicima, učesnicima oslobodilačkog rata. Podignut je 1902. godine povodom 25-te godišnjice oslobođenja Niša i prve godišnjice smrti kneza-kralja Milana Obrenovića.

spomenik-generalNarodni muzej u Vranju poseduje pozivnicu generalu Jovanu Belimarkoviću da prisustvuje otkrivanju spomenika 1902. u Nišu. General Belimarković je bio komandant Šumadijskog korpusa prilikom oslobađanja Niša. Spomenik u Tvrđavi je prvo spomen-obeležje podignuto u Nišu oslobodiocima grada od Turaka. Kao skladna kompoziciona celina, zanatski dobro izvedena, sa geometrijskim formama kompozicije koje ističu simboliku oslobodilačkog rata-vođenog vatrenim oružjem, spomenik predstavlja vredno likovno ostvarenje.

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje“
Milan Novaković

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com