Društvo

Popravka spomenika će “malo” da sačeka

U niškom naselju Milka Protić, već duže vreme stoji oštećen istoimeni spomenik partizanki koja je bila student filozofije i jedna od logoraša Logora Crveni krst u Drugom svetskom ratu, po kojoj je ovo naselje i dobilo naziv.

U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da oni nisu nadležni.

“Kako ovaj spomenik nije proglašen za kulturno dobro, tu je nadležna lokalna samouprava”, kaže za Niške Vesti Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika.

U gradskoj opštini Palilula na čijoj teritoriji se nalazi ovo niško naselje kažu da se u dokumentu koji je doneo grad vide obaveze i nadležnosti.

Foto: GO Palilula

“Ovu odluku doneo je Grad Niš 2015. godine. Skupština grada je bila u obavezi da formira Odbor za ove namene. Održavanje je povereno javno-komunalnim preduzećima grada: Direkcija za izgradnju, Parkig servis, JKP Mediana”, kažu u ovoj niškoj opštini.

Foto: GO Palilula

U Članu 17 odluke se kaže da se o spomeniku koji nije pod zaštitom brine Grad.

 “Komunalni inspektori GO Palilula su obavešteni i upravo su otišli na teren. Učuniće da se o ovom problemu obaveste nadležni organo u Gradu po uobičajnoj procedure”, rekli su za Niške vesti u Gradskoj opštini Palilula.

U niškoj Komunalnoj policiji predlažu meštanima da sačine peticiju koju će uputiti gradskoj opštini.

Foto: Niške Vesti

“Neka se organizuju meštani naselja Milka Protić i predaju peticiju sa potpisima. Da se to u dva primerka preda opštini, zavede i overi. Ja mislim da je tako najbolje”, rekao je za Niške Vesti Milan Đorđević, načelnik niške Komunalne policije.

Krajem minulog meseca Skupština Srbije usvojila je set zakona – Zakon o ratnim memorijalima na koji se poziva gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski. Ona pojašnjava da je puno problema do sada bilo kada je u pitanju sanacija onih spomenika koji nisu pokriveni brigom Zavoda za zaštitu spomenika.

“Nedavno je bio oskrnavljen spomenik na Nišavskom keju, grafite je uklonilo JKP “Mediana”, da ukloni smeće iz ranohrišćanske bazilike preuzela je Gradska opština Pantelej. Sada imamo novi zakon koji je donet i njegova implementacija trajaće šest meseci, očekujem ubrzo da će ova problematika biti precizno uređena”, pojašnjava za Niške Vesti Mitrovski.

Foto: Niške Vesti

Zakon o ratnim memorijalima jasno definiše nadležnosti, jača odgovornost i efikasnost lokalnih samouprava i ostalih institucija u toj oblasti i stvara neophodne uslove za zaštitu kulturnog nasleđa vezanog za ratne periode. Novina je nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Zakon o ratnim memorijalima želi da stavi jasna pravila ko sme, kada, pod kojim uslovima da održava ratni memorijal, tako da se neće doći u situaciju da se ne zna kome se podiže ratni memorijal, ili da se podiže onima kojima ne sme.

Propisi koji regulišu oblast ratnih memorijala doneti su poslednji put pre 40 godina. Jedan od ciljeva Zakona o ratnim memorijalima je da se evidentiraju svi memorijali da bi se građanima skrenula pažnja na stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

Srbija ima 6 hiljada memorijala, u zemlji i inostranstvu, van zemlje je za sada popisano 625 memorijala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com