Društvo

Spomen soba Komande Kopnene vojske: Celokupna srpska istorija na jednom mestu

Zgrada Komande Kopnene vojske Srbije, na Trgu kralja Aleksandra u Nišu, uskoro će biti otvorena za posetioce jer se u njoj nalazi svojevrstan muzej u kome se, slikom i rečju, prati srpska istorija kroz vekove.

U muzeju je jedinstveno i profesionalno satkana celokupna istorija srpskog naroda, impresivno, očaravajuće, urađeno je ono na šta se čekalo decenijama, ono što Srbija nije imala do sada, celokupna srpska istorija na jednom mestu. A za sve ovo najzaslužniji je komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović i njegovi saradnici.

Muzej Kopnene vojske nalazi se u holovima Komande na svim spratovima na oko hiljadu metara kvadratnih površine i nastajao je od 2015. do danas.

Spomen sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16.168 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti. U Spomen-sobi se nalaze i imena stradalnika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska KFOR-a. Posebno mesto u Spomen sobi imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika. Ove fotografije stradalih i njihova imena su otrgnuta od zaborava, imena stradalih u svim ratovima na našim prostorima ostaju u Nišu, na jednom mestu, trajno zabeležena.

U Spomen sobi je, takođe, izloženo i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Izloženo je i oružje, uniforme, zastave, grbovi, amblemi.

Na zidovima su tekstovi i svi detalji velikih bitaka, ratova, ustanaka u kojima je srpska vojska učestvovala od 1042. godine na Tuđemilskom polju, preko Galipolja, Kosovske bitke, Prvog i Drugog srpskog ustanka, Balkanskih ratova, Solunskog i Sremskog fronta, do Košara i Paštrika.

Sve ovo deluje vrlo impozantno, ponosno, sve je urađeno u rodoljubivom duhu. Veliko hvala generalu Milosavu Simoviću za uložen veliki trud i napor. Ovakvi generali su nam potrebni, a svi ostali imaju na koga da se ugledaju.

“Žalosno je što je postavka za sada zatvorenog tipa za širu javnost, ali kako sam saznao iz razgovora sa generalom Simovićem biće otvoreno za javnost od oktobra meseca, par dana u nedelji. Planira se da postavku obiđu osmaci i srednjoškolci kroz dodatne časove istorije. Korisno bi bilo da bar učenici 8. razreda budu u obavezi da sa svojim nastavnicima istorije posete muzejsku postavku, da ta poseta bude obavezna i uđe u školski plan i program. I ako budu imali sreće da ih general Simović sprovede i pokaže detalje, on jedini zna svaki detalj gde se šta nalazi.” priča istoričar Đorđe Bojanić.

Do sada muzej je posetilo oko 2000 ljudi.

Pokušao sam da kroz fotografije dočaram i prenesem bar mali deo, mene je celokupan prizor ostavio bez daha, moja preporuka je da ako ste u prilici posetite muzej, i na kraju odate poštu pred večnim plamenom za sve stradale Srbe u odbranama od osvajača i agresora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com