Društvo

Spomen park Bubanj ima i četvrtu pesnicu, vidi se iz vazduha

Spomen park Bubanj predstavlja spomen kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu.

Stratište je prvobitno obeleženo spomen-piramidom 1950. godine, dok je novi monumentalni spomenik, delo vajara Ivana Sabolića i on je otkriven je 1963. godine. Ceo kompleks je parkovski uređen, sa memorijalnom stazom koja je duga oko pola kilometra, i reljefom u mermeru dimenzija 23×2,5 m sastavljenog od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama. U okviru spomen-parka Bubanj se nalazi i kapela koja je naknadno dodata 2004. godine, ona je sagrađena od stakla i metala, rad arhitekte Aleksandara Buđevca.

Spomen park Bubanj je stavljen pod zaštitu države u maju 1973. godine.

Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

Ono što je posebno ljudima interesantno jeste da se četvrta pesnica vidi iz vazduha.

Prošle godine bilo je reči i o boljoj zaštiti ovg spomen parka, a više o tome možete da pročitate u tekstu koji sledi.

Eko gerila Niš: Spomen-kompleks Bubanj treba ograditi i postaviti kapije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. I treba da se ogradi ali netreba da se zakljucava,postaviti cuvare kao nekada sto su bili. Postoi kucica za cuvare ali je unistena tako i da je cesma unistena jel ljudi dovoze svoje automobile na pranje to nema nigde u svetu samo kod nas. Potrebno je ponovno posumljavanje jel vec pocela su da padaju stara stabla a naravno ima i kradja drveta,uredite nam spomen park bubanj i postavite cuvare parka..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com