Društvo

Spomen-bista književniku Dušku Radoviću u Nišu i dalje bez glave. Uskoro obeležavanje 100 godina od njegovog rođenja

Da je glava sa spomen-biste čuvenom Dušku Radoviću pala, Niške Vesti su pisale još početkom avgusta, ali ona i dan danas nije vraćena. Bista posvećena ovom srpskom piscu, novinaru, aforističaru i tv uredniku se nalazi kod Trga kralja Aleksandra, tačnije kod Bata Banetove pekare. Dušan Radović je rođen u Nišu, a upravo se 29. novembra obeležava stogodišnjica od njegovog rođenja.

Kako je rečeno Niškim Vestima, deo biste nije ukraden, već je pao. Pronađen je i odnet na reparaciju, nakon koje je trebalo da bude vraćen. Od tada je prošlo nešto više od tri meseca.

Biste su po Zakonu iz 2015. godine pod zaštitom lokalne samouprave. Lokalna samouprava ih postavlja, čuva i štiti.

Foto: J. Miladinović

Duško Radović je Nišlija, a njegovi aforizmi i citati i danas se ponavljaju.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i (od 1975. godine) urednik Studija B. Njagova emisija „Beograde dobro jutro” počela je da se emituje jula 1975. godine na Studiju B. Bila je ukinuta 1982. godine, kada su određeni članovi vladajuće partije okarakterisali Duškove aforizme kao „političke poruke sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom”.

Scenario i tekst popularnih pesama pisao je za dečiju televizijsku seriju „Na slovo na slovo“.

U Beogradu se dugi niz godina održava atletska trka „Sećanje na Duška Radovića”. Duškov brat je poznati atletski trener Branimir Brana Radović.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu. Njagov sin je Miloš Radović.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro”. Bio je veliki ljubitelj fudbala i navijač FК Partizan.

 

Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Кristijan Andersen.

Кao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com