Društvo

Spomen-bista književniku Dušku Radoviću ostala bez glave

Glava čuvenog Duška Radovića pala je sa spomen-biste koja je posvećena ovom srpskom piscu, novinaru, aforističaru i tv uredniku. Bista se nalazi kod Trga kralja Aleksandra, tačnije kod Bata Banetove pekare.

Najpre se pomislilo da je glavu neko ukrao, međutim kako ističu u niškoj policiji deo biste je pao i uklonjen je do njegove reparacije. Kako je pao nije poznato.

Foto: J.Miladinović

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Dušan Andrejević kaže da zavod nije obavešten o tome šta se dogodilo sa bistom, ali nije ni trebalo jer biste nisu zavedene kao zaštićeno kulturno dobro. One su po Zakonu iz 2015. godine pod zaštitom lokalne samouprave.

“Lokalna samouprava ih postavlja, čuva i štiti. Sigurno je Grad reagovao i sklonio deo biste do njene reparacije. Iako sama bista nema veze sa Zavodom, žao mi je što se to desilo. “, rekao je Andrejević Niškim Vestima.

Bista je najverovatnije postavljena 1988. godine, kada je na osnovu odluke tadašnje Opštine Niš postavljen veliki broj spomen obeležja u našem gradu.

Duško Radović je Nišlija, a njegovi aforizmi i citati i danas se ponavljaju.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i (od 1975. godine) urednik Studija B. Njagova emisija „Beograde dobro jutro” počela je da se emituje jula 1975. godine na Studiju B. Bila je ukinuta 1982. godine, kada su određeni članovi vladajuće partije okarakterisali Duškove aforizme kao „političke poruke sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom”.

Scenario i tekst popularnih pesama pisao je za dečiju televizijsku seriju “Na slovo na slovo”.

U Beogradu se dugi niz godina održava atletska trka „Sećanje na Duška Radovića”. Duškov brat je poznati atletski trener Branimir Brana Radović.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu. Njagov sin je Miloš Radović.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro”. Bio je veliki ljubitelj fudbala i navijač FК Partizan.

Foto: J.Miladinović

Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Кristijan Andersen.

Кao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Kao rodjeni Nišlija smatram da statuu treba prebaciti na neko prometnije mesto, npr. u okviru pesacke zone jer ovde je zbog zbunja a i same lokacije slabo uočljiv. Duško Radović je zaslužio to. Pozdrav.

  2. Dziberana koja se napravila u tom kraju zbog selaca koji su dosli na fakultete i u tom kraju iznajmljuju stanove ni ne zna ko je Dusko Radovic, na zalost. Nije ni cudo sto je kip oskrnavljen.
    Premestiti to u centar. Mozda dozivi vise sanse za opstanak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com